Fehér oroszlánkölyök Szegeden

A szegedi vadaspark kifutójában látható a májusban született világos színű, szinte fehér oroszlánkölyök, amely gondozóitól a Szonja nevet kapta.

A nőstény május 15-én az oroszlánház biztonságában hozta világra kicsinyét. Az anyát és a kölyköt néhány hétig ezt követően is elkülönítve tartották a hímtől, Timbától, a családtagok eddigre már találkozhattak a kifutóban.

Habár ritkaságszámba megy, és ezért nem is hallhatunk róla túl gyakran, fehér oroszlánok is léteznek Timbavatiban Dél-afrikában.  A fehér oroszlánokban található recesszív gén felelős szokatlan színükért (ahogy a fehér tigriseknél is sok, az állatkertekben és állatbemutatókon szereplő fehér tigrist tenyésztettek ki ezzel a génnel). A fehér oroszlán azonban jelentős hátránnyal küzd, amikor vadászni indul: fehér színe ugyanis felfedi rejtekhelyét. A fehér oroszlán kihalóban lévő színváltozat, szaporodásuk ritkaságszámba megy, és mindössze kétszáz él belőlük a világon. Állatkertekben is ritka, fogságban mindössze 500 egyed él belőle. Magyarországon a Nyíregyházi Állatkertb, a Szegedi Vadasparkban, és a Győri Állatkertben látható.