Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Farkas Cs. Tekla: Négylábú segítők 3.

Négylábú segítők 3. - Mentőkutyák

Mentőkutyák  

Szörnyű hallani vagy látni, ahogy valaki bajba kerül. Eltéved az erdőben és nem talál haza, földrengés vagy gázrobbanás miatt romok alá szorul, síelés, hegymászás közben betemeti a lavina, esetleg vízi baleset éri és fuldokolni kezd.

Azt hiszem, hasonló helyzetekben bármelyikünk kétségbe esne, aggódna, de mint mindig ilyenkor is van remény, csak időben és tiszta fejjel kell cselekedni. Segítséget hívni. Mert, ha kéred, jön a segítség… Ennek egyik formája pedig a mentőkutyák. Azok a türelmes, jól kiképzett, kitartó négylábúak, akiket arra tanítanak, hogy veszélyes szituációkban segítsenek embereknek. Bátran, önzetlenül az orrukra, a fülükre és fürge lábaikra támaszkodva.

Kereshetnek nyomot mindenféle előre megadott segítség, például az eltűnt személy ruhadarabja nélkül. Ekkor ide-oda futva, szimatukkal feltérképezik a területet és emberi szagok után kutatnak. Más esetben rendelkezésre állhat a már említett ruhadarab, akkor a kutyus egy konkrét szagot követ. Ezt hívják nyomkövetésnek. De egy speciálisan betanított négylábú segítő akár még a vízből is ki tudja húzni az embert, mint egy életmentő.

Bármilyen fajtájú kutya lehet mentő eb, mindez rengeteg munkát és odafigyelést igényel, mind a gazda, mind pedig az állat részéről. A kutyusnak jól motiválhatónak kell lennie, dicsérettel, jutalom falattal, hiszen így értékelhetik a munkáját. Kölyökként kezdik a tanulást és általában 2-3 éves korukra vizsgázhatnak. A vizsgán különböző parancsokat kell végrehajtaniuk, ügyességi feladatokat és kutatást terepen.

A mentőkutya sosem egyedül dolgozik, mindig a csapat része, gazdája a mentőkutya vezető, akinek ugyancsak részt kell venni képzéseken, értenie kell az állathoz és az emberekhez. Mindenekelőtt pedig odaadással és tisztelettel szeretnie, amit csinál.

Ha további információkat szeretnél, látogass el például a https://mancsakezben.hu/ vagy a https://segitokutya.eu/ oldalra, vagy egyszerűen csak írd be a keresőbe a mentőkutyák kulcsszót. 

Az Apple 2, 5 milliárd dollárral támogatja a kalif...
450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip,...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/