Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Farkas Cs. Tekla: Négylábú segítők 1.

Négylábú segítők 1.

Vakvezető kutyák 

 Mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, s bizony, aki ismeri és szereti ezeket a négylábúakat, gyakran gondolja, hogy igaz a mondás. Különösen akkor, ha a kutya valódi segítség a mindennapokban. Ilyenek a vakvezető kutyák is. Ezek az állatok, nem pusztán házi kedvencek, barátok a hétköznapok forgatagában, hanem társak, akik segítik a vak embereket a közlekedésben és általuk sokszor még kapcsolatot is könnyebben teremtenek a gazdik másokkal.

Igen, csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Kemény munka, odafigyelés és szeretet, mire egy kutyus vakvezető lesz. Általában golden retriever vagy labrador fajtájúakat képeznek ki, mert ezek egyedei nyugodtak, jól taníthatóak és a méretük is megfelelő. Ha kifejezetten erre a célra tenyésztik őket, akkor már kölyökkorukban kiválasztják, és önkéntes családok gondozzák a kiskutyákat, hogy hamar kiderüljön róluk alkalmasak-e a munkára. Fontos, hogy jól szocializáltak legyenek. Nagyvárosi körülmények között nevelik őket, tömegközlekedési eszközökön utaznak velük és megismertetik a különböző akadályokkal a kis mancsosokat. Persze viselkedési szabályokat is megtanulnak, aztán részt vesznek egy féléves képzésen, ahol már vakvezető kutya kiképzők edzik őket. E folyamatnak végére a kiképzőt, akinek a szemét különböző életszerű szituációkban lefedik, biztonságosan kell vezetniük az állatoknak. Ha ez is sikerül, elkezdődik az utolsó szakasz, amikor összeismertetik a kutyát leendő vak gazdájával. Az összeszokás hosszú ideig is tarthat, a kutyának és gazdájának meg kell tanulnia kommunikálni egymással, a gazdának gondoskodnia kell a kutyáról és rendszeresen orvosi vizsgálatokra kell hordania, a kutyának pedig vigyáznia kell kétlábújára.

De hogyan is teszi ezt? A kutya megáll az akadályoknál, például zebránál, de nem ismeri a lámpajelzéseket, az embernek kell tudni hová mennek. Segítségére lehet a tömegközlekedésben is, de ugyancsak a gazdának kell tisztában lennie azzal, melyik buszra száll. Tehát a gazda irányít, a kutyus pedig vezet. Így az állat támogathatja az ember önállóságát, hiszen magabiztosabb az utcán, munkába megy vagy bevásárol.

A vakvezető kutyák megkülönböztető mellényt viselnek. Ha ez a mellény rajtuk van, az azt jelenti, hogy éppen dolgoznak. Nem szabad őket etetni vagy simogatni. Más esetben is a gazdától kell engedélyt kérni. Szakemberek azt ajánlják, ha vakvezető kutyával sétáló embernek szeretnénk segíteni, a kutyával ellentétes oldalról közelítsünk. Természetesen kérdezzük meg, hogy egyáltalán szükség van-e bármilyen segítségre.

A vakok számára a fehér bot segédeszköz, a kutya nem. Nem pusztán azért, mert állat lévén egészen egyszerűen nem tekinthető eszköznek, hanem azért is, mert mindennapos társává válik, akire számíthat, és akiről gondoskodnia kell.

Összegyűjtöttem néhány oldalt, ahol további információkat találhattok:

https://www.barathegyisegitokutya.hu/

https://hvskalapitvany.hu/vakvezeto-kutyak

https://www.mvgyosz.hu/amit-adunk-hu/latasserulteknek-hu/vakvezetokutya-kepzes/

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Zengő- bongó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 04. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/