Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Farkas Cs. Tekla: Négylábú segítők 2

Négylábú segítők 2

Rohamjelző kutyák  Vannak emberek, akik a mindennapi életben különböző egészségügyi problémákkal küzdenek. Van, akiről első pillantásra megállapítható és van, akiről nem. Az utóbbiak táborát erősítik azok a személyek, akiket például epilepsziával vagy cukorbetegséggel diagnosztizáltak, hiszen ezek nagyrészt csak akkor láthatóak, ha az illetőnek éppen rohama van. Mind a két állapotnak vannak különböző fokozatai, sajnálatos módon e betegségeknek igen súlyos fajtáji is kialakulhatnak, és a rohamokat gyakran nem sejtik előre az érintettek.

Ilyenkor jöhet jól egy állati barát, egy segítő, aki figyelmezteti a gazdit. Erre már kölyökkorukban képzik a kutyusokat. Érdekes, hogy tudományosan még ma is nehéz megállapítani, miért is tudják jelezni a rohamot, de megtanulják, hogy figyeljék az embert és, ha változás megy végbe, jelezzenek. Mert a kutyák sok mindent másképp érzékelnek, mint mi. Jobb a szaglásuk, hallásuk és hamarabb észlelik a viselkedésbeli vagy testi eltéréseket. Így időben kezelhetővé válik a helyzet, akár a gyógyszerbevétel is lehetséges, és még el is lehet kerülni a rohamot.

A kutyákat segítséghívásra is betanítják, mindezek mellett pedig a jelenlétük is jó hatással van a gazdira. Sokszor pusztán azért javul az állapota, mert a kutya vele van, mérséklődnek a rohamai és magabiztosabban veszi a hétköznapi akadályokat, ezért az életminősége, közérzete is javul. Kevésbé fél kimozdulni, ha vele van a kutyus.

Azért, hogy mi is segíteni tudjunk, nem árt néhány dolgot észben tartanunk. Ha valaki támolyog vagy rosszul van az utcán, még nem jelenti azt, hogy részeg, ezek a betegségek, állapotok nem fertőzőek, nem kaphatjuk el őket.Már az is segítség, ha kapcsolatot próbálunk teremteni az illetővel, és ha szükséges mentőt hívunk.

Az epilepsziások vagy cukrosok általában viselnek karkötőt vagy kitűzőt, amin rajta van, hogy betegek, ezért figyelmet kell rájuk fordítani. S, ha van kutyája, az ugyancsak hord megkülönböztető mellényt.

Ha további információkat szeretnél, tájékozódhatsz különböző szervezetek honlapján. Például az AURA Segítő Kutya Alapítvány weboldalán: https://www.segitokutya.hu/

Egy kis motiváció - Csak egy apró gondolat
Morcos március

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/