Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Fajokat veszélyeztető szuperétel a kókuszdió- olaj

Kép: IFLScience!

 Fajokat veszélyeztető szuperétel a kókuszdió- olaj

 A kókuszdióolaj a közelmúltban elnyerte a „szuperétel" státuszt a sokat emlegetett egészségügyi előnyök miatt. A természetvédők sajnos arra figyelmeztetnek, hogy ez a tradicionálisan divatossá vált árucikk nagy terhet jelent a trópusi ökoszisztémákban, ahol termesztik.

Egy új, a kókuszdióolaj-termelés ökológiai hatásait vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az előállított kókuszdió- olajok tonnánként több fajt fenyegetnek, mint bármely más növényi olaj, beleértve a pálmaolajat is, amely ugyszintén a trópusokon termesztett növény.

A Current Biology folyóiratban egy nemzetközi tudóscsoport azt vizsgálta, hogy a kókuszdió mezõgazdasági termelése hogyan befolyásolja a fajok elvesztését. Megállapították, hogy a kókuszdió-olaj millió tonna elõállított olajonként 20 veszélyeztetett állat- és növényfajt érint. Összehasonlításképpen: a pálmaolaj-termelés 3,8 faj / millió tonna, az olajbogyó 4,1-t / millió tonna, a szójaolaj pedig 1,3 faj /millió tonna. Az olyan növények, mint a repce és a napraforgó, viszonylag csekély hatást gyakoroltak a biodiverzitásra, millió tonnánként 0,04 és 0,05 fajt befolyásolva.

Forrás_ IFLScience

Öt technológia, amely segít leküzdeni a globális f...
Dió Magazin - 2022 - Május
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/