Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Fajok közötti örökbefogadás? Az oroszlán , aki egy leopárd kölyköt nevel és védelmez

 Fajok közötti örökbefogadás? Az oroszlán , aki egy leopárd kölyköt nevel és védelmez

 Stotra Chakrabarti hét éve szorosan tanulmányozza az oroszlánokat az indiai Gir Nemzeti Parkban. Körülbelül egy évvel ezelőtt, az állatgyógyász azonban valami rendkívül szokatlant észlelt: a park egyik oroszlánja egy árva leopárd kölyköt fogadott el sajátjaként.

Másfél hónapig Chakrabarti és csapata megfigyelték az oroszlánt és az ő örökbefogadott leopárdkölykének kapcsolatát, amelyről  az Ecosphere ökológiai folyóiratban, a múlt héten közzétett új cikkben be is számoltak.

Ahogyan a The New York Times beszámolt , kutatók szemtanúi voltak az oroszlán által gondozott csecsemőleopárd nevelésének és védelmezésének, a két biológiai oroszlán kölykével együtt. Az oroszlán szoptatta a leopárd csecsemőt, és vadászatából származó hússal is táplálta. A parkok hatóságai azt is kijelentették, hogy az anya védte az örökbefogadott gyermekét, és megóvta a térség más oroszlánjaitól.

Egy hasonló, 2017-ben bekövetkezett esemény során Tanzánia Ngorongoro természetvédelmi területén egy fekvő oroszlánnal lefényképeztek a vadonban egy leopárd kölyköt. Ám ők egy nap után szétváltak. 

A nemrégiben történt fajok közötti örökbefogadás, amelyet a Chakrabarti csapata látott, több mint egy hónapig tartott.

A képeken az oroszlán kölykök és örökbefogadó leopárd testvéreik közötti szigorú különbségek rögtön kitűnnek. Az oroszlánkölykök sima homokos színű bundájával ellentétben a babaleopárd teljes teste természetes foltokkal van borítva. Ezek a különbségek egyre hangsúlyosabbá válnak, amikor felnőttkorba lépnek, amikorra már elfogadják a fajuk társadalmi viselkedését is - amelyek meglehetősen különböznek egymástól.

Addig azonban a két faj viselkedése - ideértve a tejkérés módját is - hasonló. Lehet, hogy ez az oka annak, hogy a babaleopárd zökkenőmentesen beilleszkedett az oroszlánanya családjába.

Oroszlán, amely leopárd kölyköt nevelt, Tanzánia Ngorogoro természetvédelmi területén 2017-ben. / Kép: allthatsinteresting.com

 Egy másik tényező, amely magyarázza ezt a ritka eseményt az, hogy az ázsiai oroszlánok általában néhány hónapra elkülönülnek a csapat többi részétől, hogy magukban neveljék kölykeiket. Az a tény, hogy a csecsemőleopárdot csak az anya kis óvodai osztályának kellett elfogadnia, sokkal könnyebbé tette az örökbefogadást. 

Végül az új tanulmány mögött álló kutatók nem tudták pontosan azonosítani, mi ösztönözte az oroszlán anyát a foltos árva befogadására. 

Forrás: allthatsinteresting.com

Álomőrzők – Zümmönkopp, a bogarak barátja
“Házias” locsolóvers
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/