Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ez a félelmetes „sárkány” volt a legnagyobb ismert repülő hüllő, aki uralta Ausztrália égboltját

Kép: IFLScience!

 Ez a félelmetes „sárkány" volt a legnagyobb ismert repülő hüllő, aki uralta Ausztrália égboltját

 A Thapunngaka shawi névre keresztelt pterozauruszfajt északnyugat -Queenslandban fedezték fel, és körülbelül 110 millió évvel ezelőtt élt. Az elemzést Tim Richards, a Queenslandi Egyetem PhD hallgatója vezette .

"Ez a lelet áll a legközelebb a valódi élet sárkányaihoz"-mondta Richards közleményében , hozzátéve: "félelmetes vadállat volt, lándzsaszerű szájjal és hét méteres szárnyfesztávolsággal. Lényegében csak egy hosszú nyakú koponya volt, pár szárnyra csavarozva. "

T. shawi a Queenslanden már nem létező Euromanga- tenger partján élt . Úgy gondolják, a tengerből származó halakat fogyaszthatta, amelyek levadászása érdekében fejlődött ki, hosszú fogazott koponyája, de lehet, hogy kis szárazföldi élőlényeket is evett.

A T. Shawi megtalálása valami csoda volt. Ausztrália geológiai történelme a mezozoikumból származó fosszilis lerakódásokat az emberi szem elől nagyrészt elrejtette, ahelyett, hogy felszínre hozta volna őket, mint az más kontinenseken elterjedt. Ezenkívül a vékonyfalú, üreges csontok, amelyek lehetővé tették, hogy a pterozauruszok az első repülő gerincesekké váljanak, különösen rosszul alkalmasak a kövületképzésre, így a pterozaurusz-kövületek még megfelelő körülmények között is szűkösek. Sőt, a dinoszaurusz-kori fosszilis vadászat legkevésbé legrosszabb helyei Ausztráliában ma kivételesen ritkán lakottak.

 Mindezek ellenére a mandibula (alsó állkapocs) elülső részét Len Shaw amatőr fosszíliavadász találta meg, akiről a lényt el is nevezték, egy Richmond melletti kőbányában, amely Ausztrália legjobb tengeri kréta ősmaradványait szolgáltatta.

Óhatatlanul azonban a csontváz nagy része hiányzik, beleértve a felső állkapcsot is. A talált darabot hatalmas csontos címer jellemzi, amely szilárdan szerepet játszott e lények repülési dinamikájában.

Annak ellenére, hogy az információ egyetlen csontra korlátozódik, Richards és Salisbury a T. shawit azonosította a harmadik ismert, és könnyen a legnagyobb anhanguerian pterosaurusként, amelyet Ausztráliában találtak. Az állkapocs olyan hatalmas volt, hogy a T. shawi 6-7 méteres szárnyfesztávolságot  igényelt volna, hogy ezzel a világon a harmadik legnagyobb anhangueriai pterosaurus legyen.

Forrás: IFLScience!

Filmajánló: Jetikölyök
Farkas Tekla: Könyvajánló
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/