Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Évente akár 12,7 millió tonna műanyag jut be bolygónk óceánjaiba

Kép: IFLScience!

 Évente akár 12,7 millió tonna műanyag jut be bolygónk óceánjaiba

 Egy nemrégiben végzett óceántisztítási művelettel körülbelül 103 tonna halászhálót és műanyag szemetet távolítottak el, a Kalifornia és Hawaii partjai közötti területről. Az eredmények szerint ez a történelem eddigi  legeredményesebb óceántisztító művelete.

A nagy mennyiségű fogyasztási hulladék és műanyag szemét nagy része kereskedelmi halászati felszerelés és „ szellemháló " volt, amelyeket a halászok átgondatlanul és felelőtlenül dobtak el. Sajnos úgy néz ki, hogy ez a műanyagháló tömeg rengeteg áldozatot eredményezett, kiváltképpen teknős csontvázakat találtak benne.

"Nincs eredményesebb megoldás az óceántisztításra a mi munkánknál. Ezek a hosszú tengeren töltött napok, amikor a legénység a horizontot pásztázva, hálókat keres,  hatalmas mennyiségű hulladék gyűjtését teszi lehetővé," - mondta Locky MacLean, az egykori A Sea Shepherd igazgatója és az óceán tengeri védelmével foglalkozó kampány vezetője. " Sikeresen túlléptük azt a célkitűzést, hogy 100 tonna mérgező fogyasztói műanyagot és elhagyott„ szellemhálót gyűjtsünk be, és ezekben a kihívásokkal teli helyzetekben igyekszünk továbbra is hozzájárulni óceánunk egészségének helyreállításához, amely befolyásolja saját egészségünket és a bolygónk egészségét" - tette hozzá Mary Crowley, az Ocean Voyages Institute alapítója és ügyvezető igazgatója.

A legnagyobb csendes-óceáni szemét halom a Csendes-óceán egyik legtávolabbi régiójában található Hawaii és Kalifornia között. Úgy gondolják, hogy ez a terület körülbelül 80.000 tonna műanyag szemetet tartalmaz, amelynek többsége kereskedelmi halászatból és tengeri műveletekből származik.  Évente akár 12,7 millió tonna műanyag jut be a bolygó óceánjaiba , összesen 150 millió tonna mennyiségben, amelyek jelenleg tengeri környezetünkben keringnek.

Forrás: IFLScience!

Álomőrzők – Zümmönkopp, a bogarak barátja
Legek az állatvilágban - a gepárd

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/