Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Európa alatt elveszett kontinens rejtőzik

Nagy Adria Douwe van Hinsbergen térképén, FORRÁS: © DOUWE VAN HINSBERGEN

 Európa alatt elveszett kontinens rejtőzik

A Dél-Európa alatt húzódó rejtett földrészről a kutatók első alkalommal készítettek részletes rekonstrukciót - írja a Live Science tudományos portál. Nevéhez méltóan Nagy-Adria tényleg hatalmas volt, a mai Alpoktól egészen Iránig terjedt, nem alkotott viszont összefüggő szárazföldet, egy jelentős része a tenger alatt húzódott, csupán néhány szigetcsoport és magányos sziget emelkedett ki a vízből,hangsúlyozta Douwe van Hinsbergen, a hollandiai Utrechti Egyetem munkatársa.

A „Nagy-Adria" néven ismert elveszett kontinens nagyjából 240 millió évvel ezelőtt alakult ki, miután levált Gondwanáról, arról a szuperkontinensről, ami többek között magába foglalta Afrikát, az Antarktiszt, Dél-Amerikát és Ausztráliát. A kutató és kollégái több évtizeden át gyűjtötték és vizsgálták azokat a kőzeteket, amelyek az ősi kontinensről származtak. A földrész maradványai ma 30 ország területén vannak jelen.

Nagy-Adria az Afrika tektonikus lemezhez (de nem Afrikához) tartozott, szépen lassan nekiütközött az Eurázsiai tektonikus lemeznek, majd bebukott alá. Ez az esemény körülbelül 100-120 millió éve játszódhatott le. Nem minden kőzet süllyedhetett be azonban a földköpenybe, néhány a geológusok számára is hozzáférhető közelségben maradt. Ezeknek a köveknek – pontosabban a bennük található mágneses ásványoknak – a vizsgálatával tudták modellezni az ősi kontinens alakját és mozgását.

Forrás: origo.hu

Álomőrzők – Zümmönkopp, a bogarak barátja
Dió Magazin - 2021 - December
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/