Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Etiópia: Egy keresztény( és pogány) bazilikát tártak fel Aksum elveszett királyságában

Miasszonyunk Sion Mária temploma, Kép: wikipédia

 Etiópia: Egy keresztény ( és pogány) bazilikát tártak fel Aksum elveszett királyságában

Aksum

 Etiópia északi részén egy eltemetett városban fedeztek fel egy negyedik századi ősi templomot, amely mind a korai keresztény, mind pedig pogány tárgyakat tartalmaz.

A leletek ritka fényt vetnek Aksum ókori királyságára - egy viszonylag kevéssé ismert észak-afrikai civilizációra, amely az elsők között alakult át a kereszténnyé a negyedik században.

A régészek felfedezték a korai keresztény templomot, amelyet bazilikának nevezett, magasztos római stílusban építettek, miközben kiásták Beta Samati eltemetett városát. A város, amelynek neve Etiópia nyelvén "közönség háza" -át jelent, a királyság részét képezte, amely az ősi Aksum városára összpontosult.

Az Aksum Kr. E. 80-tól 825-ig AD 825-ig regionális hatalom volt, és  Római Császári kereskedelmi partner, köszönhetően a Vörös-tenger melletti fekvésének, az ősi indiai kereskedelmi útvonalon. Építészeti emlékei miatt az UNESCO világörökség listáján is szerepel. De a nevét ma a legtöbb ember nem ismeri. 

A frigyládát rejtő kápolna . Kép: wikipédia

 "Az emberek nagyrészt felismerik az ókori Egyiptomot , az ókori Görögországot és Rómát , de nem tudják, hogy az Aksumite civilizáció az ókori világ egyik legerősebb civilizációja volt, és valójában az egyik legkorábbi" - mondta a Harrower a Live Sciencenek.

Harrower és kollégái által végzett új régészeti kutatásokat, amelyek részletezik a Beta Samati 2011 és 2016 közötti ásatásokat, tegnap (10. december) jelent meg az Antiquity nevű folyóiratban .

Egy 1906-os német expedíció során a tudósok megvizsgálták az Aksumite királyság régészeti lelőhelyeit, ám Etiópia politikája miatt az 1970-es évek közepétől a régészeti kutatások igencsak szórványosak.


Az Etiópia északi részén található ősi Aksumite város, Beta Samati ásatásai feltárták a helyén a negyedik századi keresztény egyház maradványait. (Kép: Ioana Dumitru)

 Az új tanulmányban leírtak szerint Harrower és munkatársai egy „tell" elnevezésű magas hegyet ástak ki, amelyet az eltemetett ősi épületek alkottak. Megállapították, hogy az emberek 750-től kezdődően, az úgynevezett anakumita-korszakban éltek itt. Ez azt jelenti, hogy a település pogány időkben is létezett, a keresztény korszakon át , egészen a közeli iszlám királyság kialakulásáig.

A történet egyik legfontosabb felfedezése az ősi templom, amely akkor épült , úgy gondolják, amikor Aksum királysága átalakult a kereszténységbe, tehát ugyanabban az időben, amikor az új vallás elterjedt a Római Birodalomban, vagyis 323-as Konstantin császár parancsára.

A Beta Samati korai keresztény templom egyik lenyűgöző lelete ez a medál, kereszttel és Etiópia ősi Ge'ez szkriptében „tiszteletre méltó” mottóval díszítve. (Kép: Ioana Dumitru)

 Maga Aksum a  Miasszonyunk Sion Mária templomának helyszíne, a frigyláda legendás helye.

"A bazilika, amelyet találtunk, nagyon fontos" - mondta Harrower. "Vannak más ismert, a negyedik századi székesegyházak is, amelyek többségét már régóta felfedezték, de a legtöbbjüket tárgyak nélkül" Ezzel szemben a Beta Samati korai temploma sok ókori tárgyakat tartalmaz, ideértve a korai keresztény vallásos leleteket, bronzérméket, agyag figurákat és nagy kerámia-amfórokat, amelyeket importált bor vagy olívaolaj tárolására használtak.

"Ez azt mondja nekünk, hogy bárki is használta ezt a bazilikát, hozzáférhetett importált luxuskereskedelmi árukhoz, és eléggé össze volt kötve az ókori világgal és a kereskedelmi hálózatokkal" - mondta.

A bazilikából származó ősi bronzérmék egy része megerősítette korát: Aksum negyedik századi Ezana királyának korai uralkodásától származó érmét a déli arab isten, Almaqah szimbólumát ábrázoló félhold díszíti - mondta Harrower. Azokat az érméket, amelyek Ezana uralkodása után készítettek ( miután a királyságot kereszténységgé alakították át 325 körül) Krisztus keresztje díszíti.

Ebbe a bazilikából származó arany gyűrűbe be van ágyazva a féldrágakő. Bár a gyűrű ősi római stílusú, a bika és a szőlő feje vésett alakja Aksumitei. (Kép: Ioana Dumitru)

 Más tárgyak felfedik a bazilika keresztény célját és azt is, hogy mi lehet tartósan pogány befolyás - mondta Harrower. Az egyik legszembetűnőbb lelet egy fekete kőből készült medál, amelyet keresztény kereszttel díszítettek és Etiópia ősi Ge'ez szkriptében "tiszteletre méltó" jelmondattal díszítettek. "Ez körülbelül akkora, mint ami a nyak körül le tud lógni - mondta." Tehát egy pap ezt viselte volna. "

Néhány egyéb tárgy, a szarvasmarha-fazekas figurák és a bikafejek bizonyíthatják a Beta Samati korábbi pogány imádatát. "Valószínűleg volt egy időszak, amikor az emberek minden rituális és vallási életét egy keresztényebb mintává keverték össze" - mondta. "Ez a fajta lelet valóban érdekes ebben az értelemben."

A Beta Samati egyik legértékesebb tárgya, a féldrágakő karneollal berakott arany gyűrű, a külföldi és a helyi ötletek keverékét is mutatja. Míg a gyűrű rajza rámutat a római technikák befolyására, addig a bika fejét és a szőlőt a karneoli betétre gravírozza Aksumite.

Harrower és kollégái hamarosan visszatérnek a Beta Samati ásatásokhoz, és remélik, hogy munkájuk révén a régió ismertté válik.

"Megpróbáljuk megtalálni az embereket és arra ösztönözni, hogy látogassanak el ide" - mondta. "Nagyon sok lehetőség van túrázásra a környéken. Ez egy gyönyörű táj, sok történelemmel és érdekes látnivalóval" - mondta.

Forrás: Live Science

Amikor kevés a szó
Dió Magazin - 2022 - Április
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/