Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Etiópia: Egy keresztény( és pogány) bazilikát tártak fel Aksum elveszett királyságában

Miasszonyunk Sion Mária temploma, Kép: wikipédia

 Etiópia: Egy keresztény ( és pogány) bazilikát tártak fel Aksum elveszett királyságában

Aksum

 Etiópia északi részén egy eltemetett városban fedeztek fel egy negyedik századi ősi templomot, amely mind a korai keresztény, mind pedig pogány tárgyakat tartalmaz.

A leletek ritka fényt vetnek Aksum ókori királyságára - egy viszonylag kevéssé ismert észak-afrikai civilizációra, amely az elsők között alakult át a kereszténnyé a negyedik században.

A régészek felfedezték a korai keresztény templomot, amelyet bazilikának nevezett, magasztos római stílusban építettek, miközben kiásták Beta Samati eltemetett városát. A város, amelynek neve Etiópia nyelvén "közönség háza" -át jelent, a királyság részét képezte, amely az ősi Aksum városára összpontosult.

Az Aksum Kr. E. 80-tól 825-ig AD 825-ig regionális hatalom volt, és  Római Császári kereskedelmi partner, köszönhetően a Vörös-tenger melletti fekvésének, az ősi indiai kereskedelmi útvonalon. Építészeti emlékei miatt az UNESCO világörökség listáján is szerepel. De a nevét ma a legtöbb ember nem ismeri. 

A frigyládát rejtő kápolna . Kép: wikipédia

 "Az emberek nagyrészt felismerik az ókori Egyiptomot , az ókori Görögországot és Rómát , de nem tudják, hogy az Aksumite civilizáció az ókori világ egyik legerősebb civilizációja volt, és valójában az egyik legkorábbi" - mondta a Harrower a Live Sciencenek.

Harrower és kollégái által végzett új régészeti kutatásokat, amelyek részletezik a Beta Samati 2011 és 2016 közötti ásatásokat, tegnap (10. december) jelent meg az Antiquity nevű folyóiratban .

Egy 1906-os német expedíció során a tudósok megvizsgálták az Aksumite királyság régészeti lelőhelyeit, ám Etiópia politikája miatt az 1970-es évek közepétől a régészeti kutatások igencsak szórványosak.


Az Etiópia északi részén található ősi Aksumite város, Beta Samati ásatásai feltárták a helyén a negyedik századi keresztény egyház maradványait. (Kép: Ioana Dumitru)

 Az új tanulmányban leírtak szerint Harrower és munkatársai egy „tell" elnevezésű magas hegyet ástak ki, amelyet az eltemetett ősi épületek alkottak. Megállapították, hogy az emberek 750-től kezdődően, az úgynevezett anakumita-korszakban éltek itt. Ez azt jelenti, hogy a település pogány időkben is létezett, a keresztény korszakon át , egészen a közeli iszlám királyság kialakulásáig.

A történet egyik legfontosabb felfedezése az ősi templom, amely akkor épült , úgy gondolják, amikor Aksum királysága átalakult a kereszténységbe, tehát ugyanabban az időben, amikor az új vallás elterjedt a Római Birodalomban, vagyis 323-as Konstantin császár parancsára.

A Beta Samati korai keresztény templom egyik lenyűgöző lelete ez a medál, kereszttel és Etiópia ősi Ge'ez szkriptében „tiszteletre méltó” mottóval díszítve. (Kép: Ioana Dumitru)

 Maga Aksum a  Miasszonyunk Sion Mária templomának helyszíne, a frigyláda legendás helye.

"A bazilika, amelyet találtunk, nagyon fontos" - mondta Harrower. "Vannak más ismert, a negyedik századi székesegyházak is, amelyek többségét már régóta felfedezték, de a legtöbbjüket tárgyak nélkül" Ezzel szemben a Beta Samati korai temploma sok ókori tárgyakat tartalmaz, ideértve a korai keresztény vallásos leleteket, bronzérméket, agyag figurákat és nagy kerámia-amfórokat, amelyeket importált bor vagy olívaolaj tárolására használtak.

"Ez azt mondja nekünk, hogy bárki is használta ezt a bazilikát, hozzáférhetett importált luxuskereskedelmi árukhoz, és eléggé össze volt kötve az ókori világgal és a kereskedelmi hálózatokkal" - mondta.

A bazilikából származó ősi bronzérmék egy része megerősítette korát: Aksum negyedik századi Ezana királyának korai uralkodásától származó érmét a déli arab isten, Almaqah szimbólumát ábrázoló félhold díszíti - mondta Harrower. Azokat az érméket, amelyek Ezana uralkodása után készítettek ( miután a királyságot kereszténységgé alakították át 325 körül) Krisztus keresztje díszíti.

Ebbe a bazilikából származó arany gyűrűbe be van ágyazva a féldrágakő. Bár a gyűrű ősi római stílusú, a bika és a szőlő feje vésett alakja Aksumitei. (Kép: Ioana Dumitru)

 Más tárgyak felfedik a bazilika keresztény célját és azt is, hogy mi lehet tartósan pogány befolyás - mondta Harrower. Az egyik legszembetűnőbb lelet egy fekete kőből készült medál, amelyet keresztény kereszttel díszítettek és Etiópia ősi Ge'ez szkriptében "tiszteletre méltó" jelmondattal díszítettek. "Ez körülbelül akkora, mint ami a nyak körül le tud lógni - mondta." Tehát egy pap ezt viselte volna. "

Néhány egyéb tárgy, a szarvasmarha-fazekas figurák és a bikafejek bizonyíthatják a Beta Samati korábbi pogány imádatát. "Valószínűleg volt egy időszak, amikor az emberek minden rituális és vallási életét egy keresztényebb mintává keverték össze" - mondta. "Ez a fajta lelet valóban érdekes ebben az értelemben."

A Beta Samati egyik legértékesebb tárgya, a féldrágakő karneollal berakott arany gyűrű, a külföldi és a helyi ötletek keverékét is mutatja. Míg a gyűrű rajza rámutat a római technikák befolyására, addig a bika fejét és a szőlőt a karneoli betétre gravírozza Aksumite.

Harrower és kollégái hamarosan visszatérnek a Beta Samati ásatásokhoz, és remélik, hogy munkájuk révén a régió ismertté válik.

"Megpróbáljuk megtalálni az embereket és arra ösztönözni, hogy látogassanak el ide" - mondta. "Nagyon sok lehetőség van túrázásra a környéken. Ez egy gyönyörű táj, sok történelemmel és érdekes látnivalóval" - mondta.

Forrás: Live Science

Medve, hagyma, hagyj ma!
Szókratész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/