Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Erdély: Szelek barlangja

 Erdély: Szelek barlangja

 A Szelek-barlangja Erdélyben a Király- erdőben, Vársonkolyos községtől 2 km-re, délnyugatra, a Sebes- Körös  bal partján, a Frânturii-tisztás közelében található. A barlang egyedi cseppkőképződményekkel jeleskedik. A hagyományos sztalaktitok, sztalagmitok és cseppkőoszlopok mellett láthatunk aragonit- és heliktit-kristályokat, borsócseppköveket, szalmacseppköveket, cseppkőzászlókat.

A helybéliek már régebbről tudtak a barlang bejáratáról, a „Szelek odújáról", de a bejárat annyira szűk volt, hogy még egy gyerek sem fért volna be. A lyukból kiáramló erős szél tűnt fel a helyi juhászoknak, akik nagy melegben oda húzódtak hűsölni. A barlangot Bagaméri Béla fedezte fel 1957. április 7-én, aki egy helyi bányász, Bodea Dumitru útmutatására felkereste a Szelek odúját és kitágította a bejáratot. Sok ideig fejjel lefele mászott a szűk járatban. Amikor leérkezett, rájött hogy a sziklahasadékból kiáramló erős léghuzat egy valóban nagy és összefüggő barlangrendszert jelez. A barlang feltárása sok évet vett igénybe. Részt vett benne a Kolozsvári Amatőr Barlangkutató Klub, a Kolozsvári Barlangtani Intézet és sokan mások.

A barlangrendszer labirintusos jellegű. Négy emeleten, egy aktív és három fosszilis járatból áll. A szintkülönbsége 162 m. Egy észak-északkelet – dél-délnyugat irányú főhálózat alkotja, amibe számos köztes járat torkollik. A barlang bejárata (356 m tengerszint feletti magasságban) viszonylag szűk. A bejutást beépített lépcsőfokok segítik. A bejárat után a barlangi patakkal találkozunk, ami folyás irányban rövidesen eltűnik, és a Frântura-tisztáson tör majd a felszínre. A folyásiránnyal szemben haladva érhetjük el a táborozóhelyként is használt Medencék-termét. A kezdeti szakaszt barlangi turisták is szokták látogatni, de a barlang teljes egészét csak jól felszerelt kutatócsoportok. A turistáknak bemutatott szakasz bővelkedik a látnivalókban. A kezdeti, vizes szakasz után a járat kitágul, de 300 méter után ismét összeszűkül a Pokol tornácánál. Ez után a járat alakja megváltozik, magassága csak ritkán haladja meg a másfél métert. Ezen a szakaszon találkozhatunk egy nagyon látványos cseppkővel, a hatalmas Torpedóval. Rövidesen következik a Létra-járat, ami az I. emeletre vezet. Az aktív járat egy szifonba torkollik. Az első szint már fosszilis. Legfőbb jellegzetessége a bonyolult meanderek, és az, hogy több helyen összeköttetésben van a fő aktív járattal, amivel 25-30 méteres aknák kötik össze. Másik jellegzetesség a nagy kiterjedésű termek jelenléte is. A barlang még további két emeleten nyújtózik tovább. A járatok összhossza meghaladja a 47.000 métert.


Forrás: wikipédia

Fotó: maszol.ro
Leónárdó és az új lakó
Tervezgetés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/