Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gyógyító delfinek

 Gyógyító delfinek

 A delfinek sokkal változatosabbak, mint ahogy azt sokan gondolják. A világban mintegy 50 fajuk él, de vannak ennél meglepőbb igazságok is, amelyek velük kapcsolatosak. Például kitalálod, kik a legközelebbi rokonai a delfineknek?

A vízilovak. Nem, mi nem viccelünk. 

A delfinek és a vízilovak közel 40 millió évvel ezelőtt váltak szét az evolúciós fejlődés során. 

Sok fantasztikus tulajdonságaik között a delfinek intelligenciája az egyik legértékesebb, valamint a fajával és másokkal (beleértve az embereket is) való társasági és empátia képessége. És ez az, hogy a delfint más cetfélékkel, főemlősökkel, elefántokkal és néhány madárfajjal, például varjakkal azonosították az egyik legintelligensebb, nem "emberi állatfajként" (sokukat meghaladja kapacitásukban).
De hát mi is az intelligencia, mint képesség?
Intellektuális képességek összessége, amelyek lehetővé teszik az élőlény számára a környezethez való sikeres alkalmazkodást, ami többé-kevésbé összetett problémákat képes megoldani és a lehető leghatékonyabban felhasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat mind a témában, mind a környezetben. 
1.A delfineknek, akárcsak nekünk embereknek saját nyelvük van, ezzel komunikálnak, akár érzelmeket is kifejeznek.
2. Különböző vizsgálatokkal azt is igazolták, hogy van saját nevük. 
3. Bármennyire hihetetlen még eszközhasználatra is képesek.
4.A delfinek, mint néhány főemlős köztük az ember, egyike azon kevés állatoknak, amelyek nem csak termékeny fázisukban veszik figyelembe a szexet, hanem rendszeresen kizárólag örömszerzés céljából is. 
5. Amikor egy delfin haldoklik, csoporttársai segítik a felszínre emelkedni, hogy lélegezni tudjon szenvedései enyhítése érdekében.
6. Katonai célok:  A delfinek magas intelligenciáját, valamint az ultrahang kibocsátásának és érzékelésének képességét használták a víz alatti aknák, csónakok és búvárok felderítésére.Aknákat is szállíthattak és rakhattak le (fektetés után menekülnek), sőt katonaként is szolgálhattak búvárok és csónakok megtámadásánál. Bevetésük gyakori volt a hidegháború idején és néhány hadsereg még ma is felhasználja őket ilyen- olyan akciókban.
7. Mivel a légzésük állandó irányítást igényel, amikor alszanak csak az egyik agyféltekéjük pihen, a másik éberen végzi a dolgát.
8. Képesek öngyilkosságra. Megfigyelték, hogy néhányuk úgy dönt, hogy véget vet életének. Ilyenkor leállíthatja a légzését, nem eszik vagy szándékosan tárgyakba ütközik.
9. Van kultúrájuk. A delfinek intelligenciájának mintája az, hogy képesek továbbadni az ismereteket társaiknak. Megfigyelték, hogy egyes esetekben a fogságban lévő delfinek hogyan tudták megtanítani a bizonyos cselekvéshez szükséges jártasságot vagy módot utódaiknak.
10. Összetett agyszerkezetük van. Egyes esetekben nagyobb az intellektuális kapacitásuk, mint az embereknek.
11. Felismerik magukat a tükörben.
12. Talán már filmben láthattuk, ahogy egy delfin megment egy fürdőzőt vagy egy úszót egy cápa támadásától vagy a fulladástól. Bár túlzásnak tűnhet, az az igazság, hogy ez a valóságban is megtörténik.

Kira Louw fotója a Pexels oldaláról

 A delfinek által kibocsájtott hanghullámok jótékony hatással vannak az idegrendszerre, csökkentik az ember stressz-szintjét és boldogságot generálnak.

A delfinek egyszerre képesek használni az alfa, béta, theta és delta agyhullámokat is, a teljes agykapacitásukat felhasználják. Az embereknél a meditációhoz fontos, hogy el tudjanak lazulni, és ezt az alfa, illetve theta állapotban tudjuk megtenni. Mérésekkel igazolható (EEG-vel, azaz elektroenkefalográffal), hogy a delfinek hangkibocsájtása növeli ezeknek a hullámoknak az aktivitását és ugyanakkor csökkenti a stresszes agyi működést. 

A delfinek növelik az endorfint, és ezáltal a boldogságot, valamint az általuk kibocsájtott ultrahang még a sebeket is képes gyógyítani. A delfinterápia növeli az önszeretetet és az elfogadást, segíti a harmónia megtalálását és a kapcsolatok megfelelő kialakítását. A környezettel is könnyebben kapcsolatba léphetünk a delfinek által. A Föld megemelkedett rezgésszintjéhez érdemes alkalmazkodni, ezért az idegrendszer és a vázizomzat gyógyítása fontos minden ember számára, aki fejlődni szeretne. A delfinek segítenek elengedni a feszültséget és a káros energiákat.

Coral fotója a Pexels oldaláról
Dió Magazin - 2019 - Augusztus
Verebek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/