Kajszibarack // Kép: IFLScience!

Emberek között is lehetnek kimérák, igaz csak nagyon ritkán

 A kiméra fogalma a biológiában genetikai mozaikra utal, ezek közül is azokra az élőlényekre, akik kettőnél több ivarsejtből jöttek létre. Általában két csoportra, elsődleges és másodlagos kimérákra osztják, annak alapján, hogy a megtermékenyülés során lépett fel a genetikai többlet, vagy az egyedfejlődés későbbi fázisában, sejtcsere vagy más transzplantáció révén. Transzplantációs kiméra, gyakorlatilag minden szervátültetéssel keletkezik. A csontvelő átültetése során például a donor sejtjei termelik a vérsejteket, így a teljes vérrendszer más genetikai információkat hordoz, mint a gazdaszervezet.

 A  macskák között nem annyira ritkák a kimérák. Ezt az egyedülálló cicát a bátyjával találták meg egy építkezésen. Olivenek és Pickle-nek, akik habozás nélkül befogadták őket családjukba. 

Lehetséges, hogy a Kajszibaracknak elnevezett cica kiméra, de DNS-teszt nélkül nem lehet megerősíteni. A heterochromia, a kiméra másik jellegzetessége lenne( a szem különböző színe) , de mivel még kicsi,  Kajszibarack szeme még nem "érett meg", ezért korai lenne következtetni, hogy milyen színűek lesznek. A cicák csukott szemmel születnek, és amikor először kinyitják, kék színűek. Ez megváltozhat a cica hét hetes korától, a génjeitől és a kódolt pigment mennyiségétől függően.

Embereknél is előfordulhat, de eddig mindössze 100 esetet dokumentáltak. 

Az egyik  Washingtonban derült ki 2014 júniusában. Egy nő mesterséges megtermékenyítés során, egy kisfiúnak adott életet. A születés viszonylag figyelemre méltatlannak tűnt - mindaddig, amíg a rutinszerű vérvizsgálat rávilágított a szülők és a baba vércsoportjai közötti eltérésre. Ezektől a kezdeti megállapításoktól megzavarodva a férfit felkérték, hogy vesse alá magát utólagos apasági vizsgálatoknak. Ekkor diderült ki, hogy nem ő a baba apja.

Néhány tudományos vizsgálat feltárta, hogy nem hűtlenség történt, és nem is baklövés volt a termékenységi klinikán. Figyelemre méltó viszont, hogy a férfi kiméra volt - egy egyed, amely egynél több DNS-készlettel rendelkezett, amit ikertestvérétől örökölt át - és a gyermek apai génjei a férfi születendő ikertestvérének DNS-éből származtak, aki "elveszett" anyja terhességének korai szakaszában.