Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ember és kutya

Alice Castro fotója a Pexels oldaláról

 Ember és kutya

 Több mint 12 000 éve él az emberekkel vadászati társként, védőként, megvetés vagy imádat tárgyaként és barátjaként a kutya, amely a szürke farkasból több mint 400 különféle fajtává fejlődött. 

Az emberek lényeges szerepet játszottak a külön társadalmi igényeket kielégítő kutyák létrehozásában. A kutyákat a világ különböző részein eltérően kezelik. A hűség, a barátság és a szeretet jellemzői a kutyák számára fontos helyet szereztek a nyugati társadalomban, az Egyesült Államokban és Európában pedig a kutyák gondozása és etetése sokmilliárdos üzlet lett.

A nyugati civilizáció nagy jelentőséget tulajdonított az ember és a kutya kapcsolatának, de a fejlődő nemzetek egy részében és Ázsia számos területén a kutyákat nem egyformán becsülik. A világ egyes területein a kutyákat őrként, teherhordó állatként vagy akár táplálékként használják, míg az Egyesült Államokban és Európában a kutyákat védik és csodálják.

Az ókori Egyiptomban a fáraók idején a kutyákat szentnek tekintették.

A kutyák és az emberek közötti szoros kapcsolat ellenére az emberek elleni kutyatámadások meglehetősen gyakoriak. 1982 és 2013 között mintegy 466 embert öltek meg kutyák Kanadában és az Egyesült Államokban. Ugyanebben az időszakban több mint 4100 kutyatámadás történt a régióban, amelynek eredményeként több mint 2400 sérülés történt.

Forrás: britannica.com

Spencer Gurley fotója a Pexels oldaláról
Dió Magazin - 2022 - Június
A tapír életmódja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/