Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hátborzongató ember arcú hal Kínában

Kép: IFLScience!

 Hátborzongató ember arcú hal Kínában

 A 2019. november 5-én rögzített videóban ( amit azóta töröltek) egy ember arcú ponty látható, amely Kína délnyugati részén él,  a Newsflare összesített jelentése szerint. A Cyprinus carpio különféle színű lehet, a sötét olajbogyó színtől a vadon élő ezüstig. Az Új - Dél- Walesi elsődleges iparágainak tanszéke szerint fogságban a pontyokat nemesítik különböző  díszítő színek és minták létrehozásának érdekében, beleértve az aranysárga-feketét és a feketét, amelyek körvonalazzák az emberi arcot .

De miért látunk egy emberi arcot egy lényen, amely eddig távol állt a fajunktól? Ez egy antropomorfizmus néven ismert fogalom, amely szerint az emberek az emberi tulajdonságokat vagy viselkedést az állatoknak vagy élettelen tárgyaknak tulajdonítják. Ez részben a természetes világgal való veleszületett kapcsolatunkból származik. A tanulmányok azt mutatják, hogy a csecsemők inkább az állatok iránt érdeklődnek, mint bármely más tárgy iránt a környezetükben, és az első szavuk között, melyeket a gyermek mondani fog, az az állatok neve vagy  hangja.

Számos elmélet szól arról, hogy az emberek miért antropomorfizálják a nem ember lényeket és tárgyakat, amelyek többsége arra a következtetésre jut, hogy ez egy önkényes viselkedés, amely a társadalmi struktúránkból indul ki, lehetővé téve számokat, testbeszédet és viselkedést, hogy segítsen bennünket a túlélésben .

Az antropomorfizmust körülvevő tanulmányok szisztematikus áttekintése megállapította, hogy a nem ember lények antropomorfizálására való képességünket „kognitív mechanizmusok támogatják", amelyek automatikusan reagálnak minden emberi viselkedésre. Ilyen például, hogy azt gondolod, hogy a macskád éhes lehet, amikor a hűtőszekrény előtt ül.

Forrás: IFLScience!


Mérgező állatok: A fekete özvegy
Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/