Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hátborzongató ember arcú hal Kínában

Kép: IFLScience!

 Hátborzongató ember arcú hal Kínában

 A 2019. november 5-én rögzített videóban ( amit azóta töröltek) egy ember arcú ponty látható, amely Kína délnyugati részén él,  a Newsflare összesített jelentése szerint. A Cyprinus carpio különféle színű lehet, a sötét olajbogyó színtől a vadon élő ezüstig. Az Új - Dél- Walesi elsődleges iparágainak tanszéke szerint fogságban a pontyokat nemesítik különböző  díszítő színek és minták létrehozásának érdekében, beleértve az aranysárga-feketét és a feketét, amelyek körvonalazzák az emberi arcot .

De miért látunk egy emberi arcot egy lényen, amely eddig távol állt a fajunktól? Ez egy antropomorfizmus néven ismert fogalom, amely szerint az emberek az emberi tulajdonságokat vagy viselkedést az állatoknak vagy élettelen tárgyaknak tulajdonítják. Ez részben a természetes világgal való veleszületett kapcsolatunkból származik. A tanulmányok azt mutatják, hogy a csecsemők inkább az állatok iránt érdeklődnek, mint bármely más tárgy iránt a környezetükben, és az első szavuk között, melyeket a gyermek mondani fog, az az állatok neve vagy  hangja.

Számos elmélet szól arról, hogy az emberek miért antropomorfizálják a nem ember lényeket és tárgyakat, amelyek többsége arra a következtetésre jut, hogy ez egy önkényes viselkedés, amely a társadalmi struktúránkból indul ki, lehetővé téve számokat, testbeszédet és viselkedést, hogy segítsen bennünket a túlélésben .

Az antropomorfizmust körülvevő tanulmányok szisztematikus áttekintése megállapította, hogy a nem ember lények antropomorfizálására való képességünket „kognitív mechanizmusok támogatják", amelyek automatikusan reagálnak minden emberi viselkedésre. Ilyen például, hogy azt gondolod, hogy a macskád éhes lehet, amikor a hűtőszekrény előtt ül.

Forrás: IFLScience!


Dió Magazin - 2020 - január
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/