Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Élvezik- e a patkányok a csiklandozást?

Kép: IFLScience!

 Élvezik- e a patkányok a csiklandozást?

Egyes kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek miért  nevetnek csiklandozáskor? Mivel a laboroban nagyrészt állatokon kísérleteznek, a patkányokat kezdték felmérni, hogy vajon csiklandósak- e, annak érdekében, hogy rajtuk keresztül kerüljenek közelebb a megoldáshoz. Megállapították, hogy a patkányok igenis csiklandósak, sőt hangosan kuncognak, amikor csiklandozzák őket- derül ki a Current Biology folyóratban megjelent legújabb tanulmányból.

Azt már mindenki tudja, hogy az embereknél a csiklandozás, még ha rosszul is esik, nevetést vált ki. De miért van ez a kényszernevetés? Erre még mindig nem sikerült választ találni.

Az őszinte mosolyt tudományosan Duchenne- mosolynak nevezik. 

A 19. század közepén Guillaume Duchenne, francia származású kutatóorvos az ember arcizmainak működését tanulmányozta. Az érdekelte, hogy mi a különbség az őszinte mosoly (nevetés) és a nem őszinte mosoly (vicsor) között. A hasonlóság abban rejlik, hogy mindkét esetben a szánk elszélesedik, fogaink láthatóvá válnak.

Való igaz, hogy a patkányok is csiklandósak, és kuncognak, de , hogy valójában milyen érzéseket élnek át közben nem tudtni. A kutatók most azon dolgoztak, hogy kiderítsék, hogyan éreznek ők.

A korábbi kutatások alapján, amikor a patkányok 50kHz-es hívásokat bocsátottak ki, boldogok voltak, s mivel a mérések ez esetben is ezt az értéket támasztják alá, a kutatók már biztosak abban, hogy csiklandozáskor pozitív érzelmekkel telítettek, ezek az apró emlősök. Tehát a patkányok nevetése nem kényszerből fakad, igazi őszinte nevetés.

Esőmese
Leónárdó és az új lakó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/