Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A majmok is hajlamosak újrapróbálkozni veszteséges helyzetekben

Kép: közepsuli.hu

 A majmok is hajlamosak újrapróbálkozni veszteséges helyzetekben

Mit is jelent és mire használjuk az elsüllyedt költség kifejezést? 

Nos ez a két szót tartalmazó fogalom az elveszett kiadást jelenti, az olyan befektetést, amelly " elnyelődött". Az elsüllyedt költségek azok a kifizetések, melyeket már teljesítettünk és nem lehet visszaszerezni. Vagyis a múltbéli költéseim egy része mindenképpen elveszett, visszahozhatatlan, nem térül meg; le kell mondanom róluk örökre. Mai szóhasználattal élve: be kell nyelnem őket.

Bizony életünk során sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor jobban járunk, ha elfogadjuk a tényt, miszerint egy korábbi döntés nem hozott pozitív eredményt.

Kutatók megfigyelték, hogy mindezek ellenére, hajlamosak vagyunk mégis újra és újra folytatni ezen projekteket.

A Georgia állam új tanulmányában szakértők bebizonyították, hogy nem csak az emberek folytatnak ilyen potenciálisan önpusztító magatartást, hanem a majmok is hajlamosak kitartani olyan feladatok mellett, amelyekbe befektettek, de a jutalom elmaradt.

Brosnan professzor szerint az eredmények arra utalnak, hogy ezt a viselkedést valószínűleg az evolúció vezérli, és mélyen beágyazódik a fajokba. "Az elsüllyedt költségek mozgató rugója, hogy ha már ennyit fektettem ebbe, csak folytatni fogom. És ez valóban megtérülhet, ha olyan fontos feladatokról van szó, mint a zsákmány vadászata, a társ keresése vagy az otthon építése. Néha csak türelemre van szükséged. "

"Hajlamosak vagyunk arra, hogy tovább próbálkozzunk" - mondta Brosnan professzor. „És amikor azon kapjuk magunkat, hogy ragaszkodunk a dolgokhoz, át kell gondolnunk, van-e jó okom arra, hogy tovább próbálkozzak? Vagy nem kellene- e, jutalom nélkül távoznom, mert ez hosszabb távon jobban megfizetődik? Ezt nagyon nehéz megtenni. De remélhetőleg kognitív képességeinket felhasználhatjuk arra, hogy legyőzzük az alkalmi elsüllyedt költségek érzelmi szívfájdalmát. "

2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
Legek az állatvilágban - a gepárd
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/