Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Élőzene elefántoknak, a Melbourne- i állatkertben

 Élőzene elefántoknak, a Melbourne- i állatkertben

A zene kifejezetten jó hatással van az állatokra, derül ki a Melbourne-i Állatkert döntéséből, mely szerint meghosszabbítják a zenészek fellépéseit az állatkertben. A világon egyedülálló program, amely  a veszélyeztetett ázsiai elefántok többgenerációs állománya érdekében jött létre, úgy látják javította  a hat tagú állomány kötődését.

Mivel az állatkertek jobban tudtak gondoskodni az állatok fizikai igényeiről , egyre inkább aggódnak az intellektuális stimuláció miatt „A vadon élő elefántcsordák sok új dolgot átélnek, a fogságban lévőkkel ellentétben - mondta Erin Gardiner állattartó az IFLScience-nek. - Az állatkerti környezet túlzottan egyhangú lehet az állatok számára. Célunk, hogy valami kiszámíthatatlant hozzunk létre. "

Amikor a melbourne-i állatkert egyik szórakoztató programjában részt vevő barangoló zenészek együttese egy este elhaladt az elefántok előtt, az elefántok reakciója új ötletet adott az állattartóknak.

Ahelyett, hogy dr Dolittle útját választották volna, az állatkert azzal kísérletezett, hogy zenét játsszanak számukra, miközben figyelték az elefántok reakcióit. Gardiner szerint még nem világos melyik stílust kedvelik a leginkább, de a legtöbb reagálást a trombita váltotta ki.

Gardiner elmondta az IFLScience-nek: „Sok kutatás zajlik az állatok számára rögzített zene lejátszásáról, de az elefántok élő zenéjéről semmit nem találtunk." Az állattartók úgy vélik, hogy a vizuális stimuláció ugyanolyan fontos lehet, mint a hang. Nagyra értékelik a zenészek törődését, hiszen úgy zenélnek, hogy azok tükrözzék az elefántoknak a választ. Az állatkert látogatóit is szívesen látják, ha a megfelelő időben ott vannak, de Gardiner hangsúlyozta, hogy a programot elefántok számára tervezték, és ha az emberek is élvezik , az már egy plusz bónusz.

A legfiatalabb és egyetlen hím Jai néha kitört a csoportból, hogy megközelítse a kerítést, hogy szorosabban kölcsönhatásba lépjen az előadókkal Még a zene leállítása után is nagyobb állomány-kohéziós viselkedést rögzítettek a zenei napokon, bár  az állattartóknak még nincs elegendő adatuk az eredmények közzétételéhez.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience
Kalóz mese
A tapír életmódja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/