Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Már most előre tervezhetnek a barlangok szerelmesei

Dobos barlang/ Kép: maszol.ro

 Már most előre tervezhetnek a barlangok szerelmesei

 Bár még tél van, a barlangimádók előre tervezhetik hova látogatnak a jó időben. A kelet határ menti Bihar megye rengeteg felfedezni valót tartogat számukra. Most mi ezek közül ajánlunk néhányat, ugyanis az Erdélyi-szigethegységben immár olyan barlangok is látogathatók, amelyeket korábban – óvó szándékkal – zárva tartottak a nagyközönség előtt. Szakavatott barlangászok felügyeletével megtekinthető például Románia és Kelet-Európa leghosszabb földalatti járategyüttese, a Szelek barlangja is.

Az Erdélyi-szigethegységben több ezer barlang található, ezek jellemzően a karsztvidék sajátosságai, a víz utat tör magának a puhább kőzetben, az évezredek során pedig káprázatos földalatti üregeket, termeket, csarnokokat, járatokat és formákat alakított ki. 

A barlangok között vannak kezdőknek ajánlottak, mint például a Dobos- vagy a Bőgő (Gruieţului)-barlang, vannak közepes nehézségűek, amelyeket jó fizikai állapotban lévő, gyakran túrázó látogatóknak ajánlanak. Utóbbi kategóriába tartozik a Pokol vagy Öregek (Bătrânului) barlangja, a Bíró Lajos (Moanei)-, az Osoi- és a Gálosházi (Gălășeni)-barlang.

Hartopul Bonchii barlang / Kép: Maszal.ro

 A legnehezebben bejárható barlangok, amelyekben a látogatóknak patakokon, vízeséseken, függőleges kürtőkön kell áthaladniuk, a Ciur-Ponor-, a Hârtopul Bonchii-, a Király (Vraiului)-barlang és a Szelek (Vântului) barlangja. Utóbbi Románia és Kelet-Európa leghosszabb barlangja; feltárt járatainak hossza meghaladja a 47 kilométert, és ez az egyik legkönnyebben megközelíthető barlang Vársonkolyos mellett. 

Bihar megyében négy, a nagyközönség számára is szabadon látogatható, kiépített cseppkőbarlang található. A legismertebb a Kiskoh település melletti Medve-barlang, de szintén kiemelendő a fantasztikus cseppkövek tízezreit rejtő révi Zichy-barlang vagy a vársonkolyosi Nagy Magyar-barlang. Ugyancsak kiépítették és túravezetővel látogatható a Mézged (Meziad) melletti Czárán Gyula-barlang is. 

Forrás: Maszol.ro

Öregek barlangja / Kép: Maszal.ro
A három fenyőfa
Peru: Cuzco, az egykori Inka Birodalom fővárosa
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/