Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Előítéletek az erszényesekről

 Az erszényes állatok butábbak, kevésbé szociálisak és kevésbé ügyesek, az emlősökhöz képest. Ez az előítélet még a biológusok között is kering.

Mindenekelőtt azt a kivételes módot, hogy a magzat fejlődésének nagyon korai szakaszában történik a szülés, gyakran visszafelé irányuló szaporodási stratégiának tekintik. Viszont az erszényben való nevelésnek is vannak előnyei. Az aprócska utód születése például, lényegesen kevesebb stresszt jelent az anyának.

Egy másik evolúciós előnyük abban rejlik, hogy az anyaállat, szükség esetén abbahagyhatja a fiókák nevelését, a fejlődés korai szakaszában, amikor az még embrió. Táplálékhiány vagy veszély esetén , az erszényes anya egyszerűen kidobja az utódot az erszényből.

Így a nőstény biztosítja a maga túlélését, és lehetősége nyílik későbbi utódok világrahozatalára.. Az emlősöknél, hasonló esetben, amikor az utódok még a méhben vannak, anya és gyermeke egyformán életveszélyben marad.

És mennyire szociálisak?

Valóban sok erszényes állat magányos. Csak a párzási időszakban és az utódok felnevelése során kerülnek kapcsolatba egymással. A kenguruk ellenben különösen társaságkedvelőek, hiszen társadalmi csoportokban élnek együtt. 

Az Ausztráliába bevándorolt európaiak viszont kevésbé voltak szociálisak. Kezdetben néhány erszényes állatfaj, köztük a koala, szinte kihalt az értékes szőrzetük miatt.

Ma már csak néhány állatfaj vadászata engedélyezett. De az elgázolt koalák vagy kenguruk, Ausztrália utcaképének részét képezik. Az egyre sűrűsödő populáció megfosztja a lenyűgöző állatokat, a természetes élőhelyüktől.

Egy másik nagy probléma a betelepített állatfajok.A macskák, kutyák és rókák nagy veszélyt jelentenek, sok kis erszényes állatra.

A csendes-óceáni és dél-amerikai régiókban az olyan erszényes állatok, mint a kenguru, még mindig az emberek étlapján szerepelnek. Aligha tudnák a természetvédők felvenni a harcot, az orvvadászat ellen, az esőerdőkben.

Az elmúlt 200 évben 17 erszényes állatfaj halt ki. És sokuk jelenleg is veszélyeztetve vannak. Ám az ausztrál társadalomban újragondolási folyamat zajlik. Az állami és magán természetvédelmi projektek, ma már sok állatnak kínálnak menedéket. 

Tavasz tündér bontsd ki szirmát...
Mesélő Természet- mesekönyv
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. szeptember 30. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/