Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Élőben nyomonkövethető a Kitartás rover leszállása a Marson február 18- án. Nézdd te is velünk!

Kép: NASA

 Élőben nyomonkövethető a Kitartás rover leszállása a Marson február 18- án. Nézdd te is velünk!

A Marsra való leszállás, nem éppen garantált sikeres folyamat, s most mégis a NASA  Kitartás nevű roverje megpróbálja elérni a Mars legnagyobb kihívást jelentő terepét, a Jezero krátert.  Az intenzív belépési és leszállási szakasz, az úgynevezett EDL, akkor kezdődik, amikor az űrszonda eléri a marsi légkör csúcsát. A mérnökök „hét perc rettegésnek" nevezték el a Marson való leszálláshoz szükséges időt.

A pontos visszaszámlálás nyomonkövetése: ITT

Az elmúlt két évtizedben több misszió is kutatta a Mars bolygó környezetét. A NASA  Mars programja feltárta, hogy valamikor ez a bolygó egészen különbözött, a mai hideg, száraz jellegétől. Bizonyítékokat találtak arra, hogy több milliárd évvel ezelőtt nedves körülmények uralkodtak a bolygón, elég hosszú ideig ahhoz, hogy potenciálisan támogassa a mikrobiális élet kialakulását és fejlődését. A MARS 2020 / Kitartás rovert arra tervezték, hogy jobban megértse a Mars geológiáját és ezáltal eredményesebben kutassa fel itt az ősi élet jeleit. A Kitartás ( Perseverance) rover összegyűjt és tárol számos kőzet és talajmintát, amelyeket hazahoz a Földre tanulmányozás céljából. 

A Kitartás rover holnap érkezik meg a Marsra február 18- án, a leszállást a NASA élőben közvetíti, és várja mindenki visszajelzését, aki szeretne hozzá szólni az eseményhez. 

Részletek: ITT

Élő közvetítés itt, február 18.- án  20óra 15 perctől :

Mérgező állatok: A fekete özvegy
Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/