Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Október 18-án Pénteken két nő asztronauta lépett ki az űrbe

 Október 18-án Pénteken két nő asztronauta lépett ki az űrbe

 2019. október 18- án reggel két nő űrhajós írt történelmet, mivel a Nemzetközi Űrállomás biztonságos területein kívül hajtottak végre űrsétát. Christina Koch és Jessica Meir űrhajósok az első női csapat, akik megkísérelhették a karbantartási munkát férfiak jelenléte nélkül.  Az első női sétát ez év márciusában tervezték, de meg kellett szakítani, mivel az állomáson nem állt rendelkezésre közepes méretű űrruha.

Az űrsétát a Keleti Általános Idő szerint 7: 50-kor hajtották végre, de a NASA helyszínén élő közvetítés már 6: 30-kor elindult Magyar idő szerint 13 óra 50 perckor kezdte meg űrsétáját Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két amerikai tagja. A két űrhajós 13:50-kor kapcsolta akkumulátorra az űrruháját, majd a légzsilipen keresztül elhagyják az űrállomást, aztán a tervek szerint 5 és fél órát tölt az űrben. Az eredetileg október 21-ikére tervezett kirándulást át kellett helyezni, mivel problémát okozott az űrállomás egyik akkumulátortöltő egysége (BCDU).

A BCDU-k szabályozzák az akkumulátorokban tárolt energiamennyiséget, amelybe az állomás napelemei összegyűjtik az energiát a napfény időszakában. A Föld körüli utazások során az ISS tápfeszültsége támaszkodik ezekre az elemekre. Az új lítium ion akkumulátorok október 11-i telepítését követően a BCDU nem aktiválódott . Noha az állomás teljes áramellátása továbbra is elegendő, a hiba miatt nem működik teljes kapacitással. Ez a második BCDU hiba ebben az évben, így a NASA tudósai a lítium-ion akkumulátorok behelyezése előtt további vizsgálatokat szándékoznak végezni.

Meir és Koch pénteken kiléphet az űrbe, hogy karbantartási munkálatokat végezzen el. A női asztronauták cserélik ki a meghibásodott teljesítményvezérlőt ( BCDU-t)

A NASA Kochot és Meirt egyaránt 2013-ban  választotta űrhajósnak . Ez Koch negyedik űrsétája , és ő állítja fel a nők leghosszabb űrrepülésének a rekordját, amely várhatóan 328 nap lesz.  Meir szeptember 29-én csatlakozott az állomáshoz, tehát ez lesz az első űrsétája.

A mai űrséta a negyedik lesz egy tízalkalmas sorozatban, amelyet a NASA a következő három hónapra tervezett. Az ISS karbantartása miatt eddig több mint kétszáz űrsétára került sor, de mindössze 15 nő vett ezekben részt, és minden alkalommal férfiakat osztottak be melléjük – egészen eddig a napig.

Christina Koch és Jessica Meir , Foto: wibc.com
A legkisebbek, a pici hősök világnapja
A hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/