Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Élő kövülettel találkoztak búvárok Kelet -Afrika partjainál

Élő kövülettel találkoztak búvárok Kelet -Afrika partjainál

 A bojtosúszós hal két faja él ma: a gyakoribb indonéz, és a nagyságrenddel ritkább kelet-afrikai, ez utóbbival sikerült a dél-afrikai búvároknak összefutniuk, számolt be az Earth Touch News. Az ország keleti partjainál fekvő Pumula település közelében készült merülésre egy kisebb csapat, amikor viccelődni kezdtek, hogy mi lenne, ha látnának bojtosúszós halat. A zátonyos helyszín e hal számára is alkalmas élőhely, de a fajból Dél-Afrikában csak 33 példányt regisztráltak eddig, Pumula területétől jó 300 kilométerrel északabbra, így igazából senki sem számított a találkozásra.

A csapatban Fraser fia, illetve két másik búvár is jelen volt, e két utóbbi ráadásul eredetileg pont a bojtosúszós hal ismert élőhelyén szeretett volna merülni, abban a reményben, hogy vethetnek egy pillantást a ritka élőlényre, ám az a terv az utolsó pillanatban meghiúsult, de a sors, úgy tűnik, kárpótolta őket.

A bojtosúszós halak akár a két méteres testhosszt is elérhetik és mélytengeri barlangokban húzzák meg magukat. A kutatók sokáig úgy vélték, hogy ezen különleges teremtmény évmilliókkal ezelőtt kihalt, míg nem 1938-ban egy halász vontatóhálójában bukkantak rá egyik példányára Afrikai partjainál. Az állat, amely ősi megjelenésének köszönhetően kapta az élő kövület becenevet, megfoghatatlansága miatt nehezen tanulmányozható.

Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport azonban most felrajzolta a titokzatos teremtmény géntérképét, amely majdnem hárommilliárd DNS-bázispárt tartalmaz. "Azt láthatjuk, hogy, míg a genom egésze változik, addig a fehérjekódoló gének jóval stabilabbak és sokkal változatlanabbak" – mondta Kerstin Lindblad-Toh, a svédországi Uppsalai Egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem és Harvard Egyetem munkatársa.

Lindblad-Toh szerint ez összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy a bojtosúszós halak meglehetősen szélsőséges és változatlan környezetben élnek. Több száz méter mélyen húzzák meg magukat az óceánban, talán olyan környezetben, ahol nem sok vetélytársuk akad. Lehet, hogy hosszú idővel ezelőtt alkalmazkodtak ezen élőhelyhez és azóta sem volt nagy szükségük a változástatásra.

Forrás: ng.hu, index.hu

Fotó: Simon Maina
Az igazságos király
Folyamatosan csökken Magyarország területe

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 25. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/