Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Elképesztő jelenség az óceánon

 Elképesztő jelenség az óceánon

 Földünk egyik legérdekesebb természeti jelensége, az alaszkai partoknál megfigyelhető, gyakorta a két óceán találkozásaként emlegetett találkozási határvonal.

Hogyan jöhet létre egy ilyen elképesztő látvány? Valójában úgy, hogy a gleccserekből és a folyókból származó, nehéz üledékkel és ásványi anyagokkal teli víztömeg találkozik a rendkívül magas sótartalmú, mélykék színű óceánnal. Mindaddig jól látható a határvonal, amíg fokozatosan jól el nem keveredik a két óceán. Ilyenkor a különböző sűrűségű és eltérő színekben pompázó vizek egymásnak ütköznek és az üledék mennyiségétől, valamint a víz szeszélyeitől függően fokozatosan elkeverednek. A vizek mozgása miatt ez a találkozási pont sosem bukkan fel kétszer ugyanazon a helyen, de felettébb látványos!

Az első ilyen jellegű kép, amely elterjedt az interneten 2007-ben készült. A fotót egy oceanográfus, Ken Bruland készítette, miközben egy 6 hetes hajóúton volt egy tudósgárda tagjaként. Egyik céljuk az volt, hogy tanulmányozzák a régióban felbukkanó örvényeket, áramlatokat.

Szókratész
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/