Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Elképesztő felfedezés Dél- Amerikában: Szarvas páncélú 3 méteres óriásteknős kövületet találtak

 Elképesztő felfedezés Dél- Amerikában: Szarvas páncélú 3 méteres óriásteknős kövületet találtak

 Először az 1970-es években írták le, a Stupendemys  egyike volt a sok óriásnak ,amelyek 5-10 millió évvel ezelőtt éltek a trópusi Dél-Amerikában. A régió meleg, párás és mocsaras volt; tökéletes egy olyan megafauna-sorozat  számára, amely óriási krokodilokat, aligátorokat, és kajmánokat  tartalmaz. 

A teknős 2,4 - 3 méter között volt, a hím Stupendemys teknője pedig szarvas volt, ami ritka jelenség a teknősöknél. A becsült testtömege 1,145 kg volt - közel százszorosa a legközelebbi élő rokonának, az Amazon folyó nagyfejű  teknősének.

Óriási mérete ellenére  természetes ellenségei voltak. Sok területen a Stupendemys előfordulása egybeesik a legnagyobb kajmánokkal, a Purussaurussal. Ez valószínűleg az óriás teknős ragadozója volt, nemcsak méretének és étkezési preferenciáinak, hanem a Stupendemys fosszilis karafákban lévő harapási jelek és lyukasztott csontok következtetései alapján is.

A Zürichi Egyetem (UZH) tudósai, valamint Kolumbiából, Venezuelából és Brazíliából származó kutatók társai most beszámoltak a kihalt teknős kivételes példányairól, amelyeket a közelmúltban találtak Venezuela és Kolumbia új helyein.

A kutatók felfedezték a Stupendemys állkapcsait és más vázrészeit is. Ez a megállapítás lehetőséget adott számukra, hogy alaposan áttekintsék e faj evolúciós kapcsolatát a teknősök életfáján belül.

„A teknős anatómiájának vizsgálata alapján most már tudjuk, hogy az Amazonas régió néhány élő teknősének a legközelebbi élő rokonai" - mondja Marcelo Sánchez, az UZH Paleontológiai Intézet és Múzeum igazgatója és a tanulmány vezetője.

"Néhány Stupendemys-egyed elérte a három métert, és ezáltal ő lett nem az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb teknős, amely valaha létezett" - tette hozzá Sánchez.

Kép: A Stupendemys földrajzi teknős grafikus rekonstrukciója: hím (elülső) és nőstény (bal) úszás édesvízben. Kredit: Grafika: Jaime Chirinos

Talán ami a legizgalmasabb, a kutatók furcsa különbségeket fedeztek fel néhány teknőnél. Egyeseknek  kürt alakú teknője volt a páncél elején. A csoport szerint ez nem a fajok, hanem a faj szexuális dimorfizmusát jelzi; a hímeknek szarvak voltak a teknőn, valószínűleg a fejük védelmére, ha más hímekkel harcoltak, míg a nőstényeknek nem volt. Ez az első alkalom, hogy a szarvat szexuális dimorfizmus formájában találták meg bármelyik oldalsó nyakú teknősnél.

Dél-Amerika trópusi régiója a világ egyik forró pontja az állatok sokféleségének szempontjából.

A régió kihalt faunája egyedülálló, amint azt óriási rágcsálók és krokodilok kövületei - köztük krokodilok, aligátorok, kajmánok - bizonyítják, amelyek manapság Venezuela sivatagi részét képezik.

Öt-tízmillió évvel ezelőtt ez egy nedves, mocsaras régió volt, amely élettel telt és az egyik itt élő óriás maga a Stupendemys szarvas teknős volt.

Rodolfo Sánchez venezuelai paleontológus és a Stupendemys Geographicicus óriás teknős hím páncélja, a venezuelai Urumacóból, 8 millió éves betétekben található. Kép: Edwin Cadena
Legek az állatvilágban - a kaméleon
A titokzatos homoki macska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/