Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Elképesztő delfin mentés Új- Zélandon

 Elképesztő delfin mentés Új- Zélandon

 Önkéntesek elképesztő összefogásának köszönhetően sikerült megmenteni hét partra vetődött cetet Új-Zélandon. Környezetvédők internetes felhívására mintegy ezer önkéntes érkezett az Északi-szigeten található Matarangi település strandjára, hogy a partra sodródott állatokon segítsenek. A mentőakció résztvevőinek a bajba került rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfineket az érkező dagállyal sikerült visszavezetniük a mélyebb vizekbe, ezzel megmentve az életüket. Négy állaton azonban már nem tudtak segíteni.

Új-Zélandon nem ritkák a hasonló esetek, két éve több mint 330 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin pusztult el a szigetország déli részén.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Élőhelye az Atlanti, Indiai- és Csendes- óceán valamint azok tengerei. Az Atlanti-óceán nyugati részén és délen a két faj elterjedési területe fedi egymást. A Csendes-óceán keleti részén körülbelül 150 000 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin él, míg ugyanez az óceán nyugati részén és Japán partjainál körülbelül 30 000 állat van ugyanebből a fajból.

Az állat társas lény, általában körülbelül 10-30 fős csoportban jár, de néha a csoportok akár 100 vagy ennél is több állatból állhatnak. Az állatok nagyon aktívak és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni". Tápláléka tintahalak és halak. A kifejlett állatnak naponta 35-45 kilogramm táplálékra van szüksége. Legfeljebb 50 évig élhet.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint John Edward Gray írta le, 1846-ban, de csak egy csontváz alapján. Gray úgy gondolta, hogy az állatnak nagy csőre volt, emiatt adta neki a macrorhynchus tudományos nevet. A macrorhynchus magyarul „nagy csőr"-t vagy „hosszú csőr"-t jelent.

Forrás: erdekesvilag.hu, wikipédia

Fotó : liveazores.com
Legek az állatvilágban - a gepárd
Tarolt Hugh Jackman kávéhírdetése a médiában, a ko...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 21. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/