Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Elképesztő delfin mentés Új- Zélandon

 Elképesztő delfin mentés Új- Zélandon

 Önkéntesek elképesztő összefogásának köszönhetően sikerült megmenteni hét partra vetődött cetet Új-Zélandon. Környezetvédők internetes felhívására mintegy ezer önkéntes érkezett az Északi-szigeten található Matarangi település strandjára, hogy a partra sodródott állatokon segítsenek. A mentőakció résztvevőinek a bajba került rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfineket az érkező dagállyal sikerült visszavezetniük a mélyebb vizekbe, ezzel megmentve az életüket. Négy állaton azonban már nem tudtak segíteni.

Új-Zélandon nem ritkák a hasonló esetek, két éve több mint 330 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin pusztult el a szigetország déli részén.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Élőhelye az Atlanti, Indiai- és Csendes- óceán valamint azok tengerei. Az Atlanti-óceán nyugati részén és délen a két faj elterjedési területe fedi egymást. A Csendes-óceán keleti részén körülbelül 150 000 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin él, míg ugyanez az óceán nyugati részén és Japán partjainál körülbelül 30 000 állat van ugyanebből a fajból.

Az állat társas lény, általában körülbelül 10-30 fős csoportban jár, de néha a csoportok akár 100 vagy ennél is több állatból állhatnak. Az állatok nagyon aktívak és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni". Tápláléka tintahalak és halak. A kifejlett állatnak naponta 35-45 kilogramm táplálékra van szüksége. Legfeljebb 50 évig élhet.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint John Edward Gray írta le, 1846-ban, de csak egy csontváz alapján. Gray úgy gondolta, hogy az állatnak nagy csőre volt, emiatt adta neki a macrorhynchus tudományos nevet. A macrorhynchus magyarul „nagy csőr"-t vagy „hosszú csőr"-t jelent.

Forrás: erdekesvilag.hu, wikipédia

Fotó : liveazores.com
Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/