Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hihetetlen összegért keltek el Stan, a Tyrannosaurus rex maradványai egy árverésen

Kép: IFLScience!

 Hihetetlen összegért keltek el Stan, a Tyrannosaurus rex maradványai egy árverésen

 A Stan nevű, majdnem teljes Tyrannosaurus rex fosszília most elkelt egy árverésen megdöbbentő összegért, mintegy 31,8 millió dollárért egy névtelen vevő vásárolta meg, lekörözve ezzel a korábbi 8,36 millió dolláros rekordot, és a valaha volt legdrágább fosszíliát, ami árverésen értékesítve lett.

Stan, a T.rex körülbelül 65 millió évvel ezelőtt élt, és hatalmas szörnyeteg volt: 11,7 méter hosszú, 3,64 méter magas és körülbelül 7,2 tonna. Míg Stan csak a mai napig, az ötödik legteljesebb T. rex példány, koponyája szinte tökéletesen megmaradt, így széles körben keresett tanulmányozásra és kiállításra.

A dél-dakotai Buffalo közelében , a Hell Creek képződményben talált példány körülbelül 70% -ban teljes és hivatalosan BHI 3033 néven szerepel, de a Stan becenevet kapta, a paleontológus, Stan Sacrison tiszteletére, aki 1987-ben megtalálta. A szúrt sebek a T. rex koponyán és a bordákon azt sugallják, hogy keményen vívott csatában egy másik T. rex- szel , és a koponya tövében két összeolvadt csigolyája egy eltört nyakra mer következtetni, amely később meggyógyult.

A vevő névtelen marad, így Stan valószínűleg nem csatlakozik a múzeum kiállításához. És emiatt a fosszília értékesítésének  hírét megdöbbenve fogadta néhány paleontológus, akik úgy vélik, hogy a fontos régészeti példányoknak az elkötelezett intézmények gondozásában kell maradniuk. Ezt a Gerinces Őslénytani Társaság a Stan eladása előtt az aukciós háznak írt levelében fogalmazta meg, de végül az értékesítés folytatódott.

Forrás: IFLScience!

Az utolsó ovis nyár
Könyvajánló : Pete Margit "Cseperedő"

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/