Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Hihetetlen összegért keltek el Stan, a Tyrannosaurus rex maradványai egy árverésen

Kép: IFLScience!

 Hihetetlen összegért keltek el Stan, a Tyrannosaurus rex maradványai egy árverésen

 A Stan nevű, majdnem teljes Tyrannosaurus rex fosszília most elkelt egy árverésen megdöbbentő összegért, mintegy 31,8 millió dollárért egy névtelen vevő vásárolta meg, lekörözve ezzel a korábbi 8,36 millió dolláros rekordot, és a valaha volt legdrágább fosszíliát, ami árverésen értékesítve lett.

Stan, a T.rex körülbelül 65 millió évvel ezelőtt élt, és hatalmas szörnyeteg volt: 11,7 méter hosszú, 3,64 méter magas és körülbelül 7,2 tonna. Míg Stan csak a mai napig, az ötödik legteljesebb T. rex példány, koponyája szinte tökéletesen megmaradt, így széles körben keresett tanulmányozásra és kiállításra.

A dél-dakotai Buffalo közelében , a Hell Creek képződményben talált példány körülbelül 70% -ban teljes és hivatalosan BHI 3033 néven szerepel, de a Stan becenevet kapta, a paleontológus, Stan Sacrison tiszteletére, aki 1987-ben megtalálta. A szúrt sebek a T. rex koponyán és a bordákon azt sugallják, hogy keményen vívott csatában egy másik T. rex- szel , és a koponya tövében két összeolvadt csigolyája egy eltört nyakra mer következtetni, amely később meggyógyult.

A vevő névtelen marad, így Stan valószínűleg nem csatlakozik a múzeum kiállításához. És emiatt a fosszília értékesítésének  hírét megdöbbenve fogadta néhány paleontológus, akik úgy vélik, hogy a fontos régészeti példányoknak az elkötelezett intézmények gondozásában kell maradniuk. Ezt a Gerinces Őslénytani Társaság a Stan eladása előtt az aukciós háznak írt levelében fogalmazta meg, de végül az értékesítés folytatódott.

Forrás: IFLScience!

Tavasz tündér bontsd ki szirmát...
Szín-játék
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/