Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Elefántcsont Törvény: az elefántok védelméért

Fénykép: Rian Van Schalkwyk / Barcroft Me

 Elefántcsont Törvény: az elefántok védelméért

Fantasztikus nap az elefántok számára: a bíróság elutasította az elefántcsont-tilalom megtámadását.

Nemrég néhány antik kereskedő fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bíróságon az Elefántcsont Törvény ellen. A magas bírósági keresetet egy újonnan alapított társaság, az Antik kulturális kincsek barátai (Fact) nevében nyújtották be, de a pénzeszközöket a Brit Antik kereskedők szövetsége (Bada) útján csatornázta. A kereskedők szerint a tilalom aláásta az emberi jogokról szóló európai egyezményt azáltal, hogy beavatkozik az egyének tulajdonjogaiba.

Az ítéletre válaszul Mary Rice, a Környezetvédelmi Vizsgáló Ügynökség (KHV) vezérigazgatója elmondta: „Ez a józan ész győzelme, és fenntartja az Egyesült Királyság globális vezető pozícióját az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelemben. ."

Az EIA egy 11 természetvédelmi szervezet koalíciójának része, amely támogatta az Elefántcsont Törvényt, azzal érvelve, hogy az elefántcsont bármilyen legális kereskedelme fedezi az illegális kereskedelmet, mivel nehéz megkülönböztetni az antik és az újonnan faragott elefántcsontot. Az Egyesült Királyság a világ vezető antik elefántcsont-exportőre, különösen Kínába és Hongkongba szállítanak.

 A környezetvédelmi titkár, Theresa Villiers azt mondta: „Üdvözlöm a legfelsőbb bíróság mai határozatát, amely fenntartja az Egyesült Királyság elkötelezettségét az elefántcsont-kereskedelem tilalma mellett." "Haladunk tovább, és gondoskodunk arról, hogy a tilalom a lehető leghamarabb hatályba lépjen a vadon élő állatok és a környezet védelme érdekében."

Az Európai Bizottság fontolóra veszi az elefántcsont-kereskedelem további korlátozásait az EU-ban, részben az Egyesült Királyság Elefántcsont Törvénye alapján. Más országok, például Szingapúr, Ausztrália és Új-Zéland hasonló jogszabályokat vezettek be vagy fontolgatnak.

A természetvédők becslése szerint 55 afrikai elefántot orvvadásznak le minden nap, ez szerintük fenntarthatatlan veszteség. David Cowdrey, a Nemzetközi Állatjóléti Alap politikai és kampányvezetője elmondta: „Örömmel halljuk, hogy a legfelsőbb bíróság elutasította az antik kereskedők lobbijának azon javaslatát, hogy megdöntsék az Elefántcsont Törvényt. Fantasztikus nap ez az elefántok és mindazok számára, akik annyira küzdenek annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság elefántcsont-tilalmát a világ legszigorúbb törvényévé tegyék. "

Forrás: theguardian.com


Alfréd és a csillagok
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 25. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/