Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egyiptomban előkerült ősi csontváz arany nyelvvel. Mi lehetett a célja ennek a szertartásnak?

Sethy temploma Abidoszban. Kép: Akimov Konstantin / Forrás: IFLScience!

Egyiptomban előkerült ősi csontváz arany nyelvvel. Mi lehetett a célja ennek a szertartásnak? 

 A régészek feltártak egy ókori egyiptomi csontvázat, amelyet egy arany nyelvvel a szájában temettek el.

Az egyiptomi Régiségügyi Minisztérium néhány héttel ezelőtt jelentette be ennek a "díszes nyelvű csontváznak" a felfedezését, valamint további 15 csontvázmaradványt és emléket, amelyeket Egyiptom második legnagyobb városában, Nyugat-Alexandriában, a Taposiris Magna templomában találtak. A lenyűgöző leletanyag az ókori egyiptomi történelem késői időszakába nyúlik vissza, amikor a görögök és a rómaiak uralkodtak a királyságon, körülbelül 2000 évvel ezelőtt.

Amint azt a minisztérium megjegyzi, az arany nyelvű amulettet valószínűleg egy speciális temetési szertartás során tették az elhunyt személy szájába, hogy biztosítsák a túlvilágon való beszéd képességét Osiris, az alvilág istenének udvara előtt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a gyakorlat rendkívül ritka, és nagyon kevés adat található hasonló egyiptomi felfedezésekről.

Kép: IFLScience!

 Nem csak az aranynyelv volt az egyetlen trükk az ókori egyiptomiak temetkezési szokásaikban, hogy zavartalan utat biztosítsanak a túlvilágra halottaiknak. A csapat arról is beszámol, hogy az ásatások során aranyozott díszítéseket tártak fel, amelyek Osiris istenséget ábrázolják. Találtak olyan csontvázat például, amelyet egy szarvakkal díszített korona és egy kobrakígyó díszített a homlokán, valamint egy széles nyaklánc, amelynek sólyom alakú medálja volt, amely a mennyet képviselő Horus istenség szimbóluma.

Dr. Khaled Abu Al-Hamd, az alexandriai régiségek főigazgatója elmondta, hogy az egyik legimpozánsabb felfedezés egy nő temetési maszkja volt, amelyet  „nagy pontossággal" véstek a „tulajdonos jellemzőinek" ábrázolásával.

 Mindezeken felül az új ásatások olyan tárgyakat találtak, amelyek „megváltoztathatják az észlelésünket" a Taposiris Magnáról. "Osiris nagy sírjaként" is ismert, egyesek szerint ez a nagy templom VII. Kleopátra királynő utolsó pihenőhelye, bár Kleopátra helye és temetése rejtély maradt . A legutóbbi ásás során számos érmét találtak, amelyeken VII. Kleopátra neve és képe szerepelt, míg a helyszín körül elhelyezkedő szobrok azt jelzik, hogy IV. Ptolemaiosz király uralkodása alatt építették, aki ie. 221 és 204 között uralkodott Egyiptomban.

Dió Magazin - 2022 - Június
Farkas Cs. Tekla: Könyvajánló felnőtteknek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/