Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egyiptomban előkerült ősi csontváz arany nyelvvel. Mi lehetett a célja ennek a szertartásnak?

Sethy temploma Abidoszban. Kép: Akimov Konstantin / Forrás: IFLScience!

Egyiptomban előkerült ősi csontváz arany nyelvvel. Mi lehetett a célja ennek a szertartásnak? 

 A régészek feltártak egy ókori egyiptomi csontvázat, amelyet egy arany nyelvvel a szájában temettek el.

Az egyiptomi Régiségügyi Minisztérium néhány héttel ezelőtt jelentette be ennek a "díszes nyelvű csontváznak" a felfedezését, valamint további 15 csontvázmaradványt és emléket, amelyeket Egyiptom második legnagyobb városában, Nyugat-Alexandriában, a Taposiris Magna templomában találtak. A lenyűgöző leletanyag az ókori egyiptomi történelem késői időszakába nyúlik vissza, amikor a görögök és a rómaiak uralkodtak a királyságon, körülbelül 2000 évvel ezelőtt.

Amint azt a minisztérium megjegyzi, az arany nyelvű amulettet valószínűleg egy speciális temetési szertartás során tették az elhunyt személy szájába, hogy biztosítsák a túlvilágon való beszéd képességét Osiris, az alvilág istenének udvara előtt. Úgy tűnik azonban, hogy ez a gyakorlat rendkívül ritka, és nagyon kevés adat található hasonló egyiptomi felfedezésekről.

Kép: IFLScience!

 Nem csak az aranynyelv volt az egyetlen trükk az ókori egyiptomiak temetkezési szokásaikban, hogy zavartalan utat biztosítsanak a túlvilágra halottaiknak. A csapat arról is beszámol, hogy az ásatások során aranyozott díszítéseket tártak fel, amelyek Osiris istenséget ábrázolják. Találtak olyan csontvázat például, amelyet egy szarvakkal díszített korona és egy kobrakígyó díszített a homlokán, valamint egy széles nyaklánc, amelynek sólyom alakú medálja volt, amely a mennyet képviselő Horus istenség szimbóluma.

Dr. Khaled Abu Al-Hamd, az alexandriai régiségek főigazgatója elmondta, hogy az egyik legimpozánsabb felfedezés egy nő temetési maszkja volt, amelyet  „nagy pontossággal" véstek a „tulajdonos jellemzőinek" ábrázolásával.

 Mindezeken felül az új ásatások olyan tárgyakat találtak, amelyek „megváltoztathatják az észlelésünket" a Taposiris Magnáról. "Osiris nagy sírjaként" is ismert, egyesek szerint ez a nagy templom VII. Kleopátra királynő utolsó pihenőhelye, bár Kleopátra helye és temetése rejtély maradt . A legutóbbi ásás során számos érmét találtak, amelyeken VII. Kleopátra neve és képe szerepelt, míg a helyszín körül elhelyezkedő szobrok azt jelzik, hogy IV. Ptolemaiosz király uralkodása alatt építették, aki ie. 221 és 204 között uralkodott Egyiptomban.

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Világító tengerpart, avagy a Sea Sparkle jelenség

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/