Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egyiptomban a közelmúltban harminc koporsót fedeztek fel 3000 évvel ezelőttről megőrzött múmiákkal

Foto: Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt

 Egyiptomban a közelmúltban harminc koporsót fedeztek fel 3000 évvel ezelőttről megőrzött múmiákkal.

 Egyiptom folytatja az ősi tárgyak feltárását, amint ezt a harminc évezredes eredeti 3000 koporsó hihetetlen felfedezése bizonyítja. A régészek a kinyitásuk után rájöttek, hogy a gyönyörűen díszített koporsók tökéletesen ép múmiákat tartalmaznak. A koporsót Luxorban fedezték fel az El-Assasif temetőben. Ez a Nílus folyó nyugati partján fekvő nekropolisz egykor Thebes része volt - az ókori Egyiptom királyi fővárosa.

Az Ókori Minisztérium az elmúlt évek egyik legnagyobb és legfontosabb felfedezésének nevezte a leleteket. Két sorban szépen összerakva a szarkofágok megtartották faragott mintájukat és színes díszítésüket.. Khaled El-Enany egyiptomi régészeti miniszter szerint : ez az „első nagy emberi koporsó lelet, amelyet valaha felfedeztek a 19. század vége óta".

A koporsót papok és papnők, valamint gyermekek számára készítették. Az ásatási csapat vezetője, Mostafa Waziri becslése szerint a létrejöttük a 22. századi fáraó-dinasztia uralma alatt időszámításunk előtt  a 10. századba nyúlik vissza. Ezeket az értékes tárgyakat most restaurálják, mielőtt áthelyezik a Grand Egyiptomi Múzeumba. Ezt az új múzeumot a következő évben nyitják meg a Gizai piramisok közelében .

E hihetetlen koporsók feltárásával az egyiptomi kormány továbbra is fontos régészeti felfedezéseket hajt végre, amelyek elmélyítik az ősi Egyiptom megértését. Közvetlenül a koporsók előtt a régészek egy sor műhelyt találtak a Luxor Majmok Völgyében. Ezt az ősi ipari területet bútorok és kerámia készítéséhez használták az ősi sírok számára. A műhelyek mellett nagy kemencét találtak kerámia- és dísztárgyak égetésére.

Az ilyen típusú tárgyak kiterjesztik azt, amit már tudunk az ókori egyiptomiakról és kultúrájukról az élet és halál körül. "Ez példa nélküli" mondta Zahi Hawass, ásatási vezető. "Eddig minden, amit a (Luxori régióról) tudtunk, maguk a sírok voltak, de ez az új felfedezés lehetővé teszi számunkra, hogy megvilágítsuk a királyi koporsók előállításához használt eszközöket és technikákat, valamint a sírokba helyezett bútorokat. "

A királyok völgyében folytatott további ásatásokon idő kérdése, hogy újabb úttörő híreket halljunk Egyiptomból.


Forrás: mymodermnet.com

A Leány- és Legény-barlang
Szókratész

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/