Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy új kutatás feltárja az orangutánok "nyelvét"

 Egy új kutatás feltárja az orangutánok "nyelvét"

 Egy új tanulmány, amelyet az Egyesült Királyságbeli Exeteri Egyetem és a Borneo Természeti Alapítvány vezet, megpróbálta megfejteni a vadon élő orangutánok beszédét és gesztusait. A Nemzetközi Primatology Journalban beszámoltak szerint az eredmények alapvetően alkalmasak egy orangután-ember szótár megalkotására.

A csapat Borneo erdőibe indult és dokumentálta a vadon élő orangutánok ( Pongo pygmaeus wurmbii ) kommunikációját , különösen az anyák és gyermekeik között. Két év alatt összesen 681 óra videofelvételt készítettek közel 1300 különféle típusú kommunikációs jelről.

11 hangjelzést és 21 fizikai mozdulatot azonosítottak, amelyek nyolc konkrét motívummal rendelkeztek, beleértve: „tárgy megszerzése" , „felmászni rám", „felmászni rád", „felmászni", „elmozdulni", „játszani" , "folytassa a játszást" és "állítsa le". Ezeket a célokat számos különféle hang révén közölték, ideértve a morgást, sírást is. Néhány közlés szintén meglepően bonyolult volt, például a „csókolózás", mert a hang megváltoztatása mellett ebben az esetben a kéz  száj körüli forgatása is történt.

 Megfigyeléseik azt mutatták, hogy a fiatalkorú orangutánok inkább a vizuális gesztusok segítségével kommunikálnak, míg a felnőttek gesztusokat és kézmozdulatokat is használtak azonos módon. A tanulmány becslése szerint a kommunikáció során az állatok 90% -a válaszolt vagy reagált a barátaikra.

"Az orángutánok a leginkább magányosak a majmok közül, ezért a legtöbb tanulmányt afrikai majmokkal végezték, és a vad orangután gesztusokról nem sokat tudtak a tudósok.  "Míg néhány megállapításunk alátámasztja az állatkerti tanulmányok eredményeit, ezek az új szempontok rámutatnak a kommunikáció fontosságára a természetes környezetben."

Míg a korábbi kutatások megkezdték az orangután beszélgetés titkainak feltárását, ez az egyik legátfogóbb elemzés a majmok komplex kommunikációjáról. A legtöbb kutató azt állítja, hogy az állatok nem képesek kommunikálni egy valódi "nyelven" keresztül, bár sok faj bonyolult hangkommunikációt mutat, amely összehasonlítható a nyelvvel (nevezetesen a nagy majmok és papagájok). Különösen érdekes ez a tudósok számára, akik megpróbálják megérteni az összetett emberi beszéd evolúciós eredetét.

Forrás: IFLScience!

Koca anyó
A szerencsét hozó szamár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/