Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy új kabócamajom fajt fedeztek fel az Amazonas esőerdejében : Plecturocebus parecis

A kabócamajmok fajtái

 Egy új kabócamajom fajt fedeztek fel az Amazonas esőerdejében : Plecturocebus parecis

Fotó: IFLScience

 Az Amazonas esőerdőjében mélyen elrejtőzve egy új, bolyhos borítású majomfajt fedeztek fel, amelyet az eddig ismert kabócamajomnak hittek. Az újonnan elnevezett Plecturocebus parecis- ot először több mint egy évszázaddal ezelőtt észlelték Brazília sűrű esőerdőiben, ám azt feltételezték, hogy csak Plecturocebus cinerascens , más néven hamvas fekete kabócamajom.

De 2011-ben Mariluce Messias, a Rondônia Szövetségi Egyetem gyanúja merült fel arról, hogy valószínűleg ez  egy eddig fel nem jegyzett faj, amikor Brazília féktelen erdőírtásának a kabócamajmokra gyakorolt ​​hatásait vizsgálták . A tudósok mélyreható elemzést végeztek a majom tulajdonságairól és a DNS-éről, a Primate Conservation- ban arra a következtetésre jutottak, hogy valójában egy vadonatúj fajjal állnak szembe.

A kabócamajmok Dél-Amerikában találhatók bolyhos újvilági majmok. Meglehetősen kicsi és nagyon hosszú farokkal vannak ellátva, hogy ezek segítségével egyensúlyba tudjanak maradni a fa lombkoronájában. Az új kiegészítés - a harmadik új majomfaj, amelyet Brazíliában találtak ebben az évben. Olyan magas területeken él, mint például a Parecis-fennsík, amelyről elnevezték. A kutatók azonban megjegyzik, hogy ezeknek a majmoknak a földrajzi eloszlása ​​„még mindig rosszul meghatározott".

Az, ami P. parecisot Messias előtt kiemelte, az az elszíneződése. A majmok többnyire szürkék, de hátuk „meglehetősen vöröses gesztenye" foltos, a kezükön és a lábukon rövid sápadt szőrszálak vannak. A farok végénél is világosszürke szőrzet van, amely megkülönbözteti őket .

Az új fajleírás mögött álló csapat azt tanácsolja, hogy a majmot a veszélyeztetettek közé sorolják, elsősorban az élőhelyeik elvesztése miatt. Az erdőírtás íveként leírt területeken él, ahol az esőerdők hatalmas rétegeit megsemmisítették, hogy helyet biztosítsanak a szójabab és a kukorica ültetvényeknek, valamint a szarvasmarha gazdaságoknak. Az autópályák építése és az egyre növekvő számú tűz, amelyet szándékosan meggyújtanak a talaj megtisztításához, szintén veszélyezteti ezt a fajt - és sok- sok másikat is.

Egy új majom felfedezése Brazília Amazonasában, valamint a közelmúltban azonos térségben azonosított más főemlősökkel együtt azt jelzi, hogy ebben a gazdag és egyedi ökoszisztémában még sok teremtményt lehetne felfedezni. Azonban, ha a nemzet maga "Láncfűrész kapitány", Jair Bolsonaro elnök kezében van, az Amazonas és vadvilága jövője sötétnek tűnik. 2019 júliusában az erdőirtás 278 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Sajnos Bolsonaro inkább az Amazonast használja ki pénzügyi haszonszerzés céljából, mint hogy megvédje azt a következő generációk számára, annak ellenére, hogy az érintetlen esőerdők sokkal inkább fellendíthetnék a gazdaságot, mint elronthatnák. Meg kell várnunk, hogy megtudjuk, mit hoz a jövő a kis kabócamajmok számára, akik Brazíliát otthonuknak hívják.

Forrás: IFLScience

Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok
Legek az állatvilágban - a gepárd
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/