Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy tanulmány szerint több sajt és bor fogyasztása megakadályozhatja a demenciát az élet későbbi szakaszaiban

Oldiefan képe a Pixabay -en.

Egy tanulmány szerint több sajt és bor fogyasztása megakadályozhatja a demenciát az élet későbbi szakaszaiban 

 Mindenki ismeri azt a régi mondást, miszerint „napi egy alma, az orvost távol tartja", de pontosabb lehet azt mondani, hogy „a sajt és a bor megakadályozza a kognitív hanyatlást". Ez az állítás a Journal of Alzheimer Disease új tanulmányának eredménye szerint van így, amely az étrend szerepét vizsgálta a demencia kialakulásában.

A tanulmány szerzői 1787 brit felnőtt adatait elemezték, akik 46 és 77 év közöttiek voltak 2016-ban. Minden résztvevő elvégzett egy folyadék intelligencia tesztet (FIT), amely a tanulást és a memória készségeket értékeli, valamikor 2006 és 2010 között. Ezután 2012-től 2013-ig, majd 2015 és 2016 között ismételt teszteket végeztek, amelyek lehetővé tették a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a résztvevők kognitív képességeinek változását egy tízéves időszak alatt. Ebben az időszakban a válaszadók az étrendjükkel kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak, és információkat szolgáltattak 49 különböző teljes étel, köztük gyümölcs, zöldség, hal, hús és tejtermék, valamint alkoholos italok, például bor, sör és almabor napi beviteléről.

A számok összeomlása után a tanulmány szerzői megjegyezték, hogy „a napi sajtbevitel erősen megjósolta az idő múlásával a jobb FIT-pontszámokat". Valójában kiderült, hogy a sajt lényegesen nagyobb védelmet nyújt az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás ellen, mint bármely más étel, bár ez a hatás csak azoknál az embereknél volt nyilvánvaló, akiknek a családjában nem volt Alzheimer-kóros beteg. Egy ilyen megállapítás azt jelzi, hogy a sajt nem akadályozhatja a demenciát azoknál, akik genetikailag hajlamosak az állapotra, de hogy azok, akiknek nincs ilyen genetikai kockázatuk, jelentős hasznot húzhatnak a napi fogyasztásból.

Bár a kutatók nem tudják megmondani, miért van ez így, feltételezik, hogy ennek köze lehet a kalciumhoz, a B12-vitaminnal és bizonyos laktopeptidekhez, amelyek megtalálhatók a sajtban. Ezenkívül az egyes sajtokban jelen lévő barátságos baktériumok megváltoztathatják a bél mikroflóráját, amelyről ismert, hogy kommunikál az aggyal, és befolyásolja mind a hangulatot, mind a felfogást.

A tanulmány szerzői azt is felfedezték, hogy a napi mérsékelt mennyiségű vörösbor fogyasztása úgy tűnik, hogy csökkenti az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás kockázatát. Érdekes módon ezt a hatást hangsúlyosabbnak találták azoknál az embereknél, akiknek családi kórtörténetében voltak Alzheimer-kórban szenvedett betegek, mint azokban, akiknél nem. 

Forrás: IFLScience!

Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
Amikor kevés a szó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/