Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy náci hadihajó elsüllyedt roncsát fedezték fel a tengerfenéken Norvégia közelében

Kép: IFLScience!

 Egy náci hadihajó elsüllyedt roncsát fedezték fel a tengerfenéken Norvégia közelében

A hajóroncsot a Statnett, a norvég villamosenergia-hálózat állami üzemeltetője fedezte fel nemrég , mintegy 24 kilométerre a dél-norvégiai Kristiansand tengerparti várostól, 490 méterrel a tengerszint alatt.

 A történelemkönyvekben megtalálhatjuk a Karlsruhe sorsát, de senki sem tudta pontosan, hol süllyedt el a hajó. Sőt, ez volt az egyetlen nagy német hadihajó, amely elveszett a Norvégia elleni támadás során, ismeretlen helyzetben. "Ennyi év után végre tudjuk, hol van ennek a fontos hadihajónak a temetője "- mondta Frode Kvalø, a Norvég Tengerészeti Múzeum régésze és kutatója Statnett nyilatkozatában .


Kép: wikipédia

 A Karlsruhe néven ismert hadihajó 174 méteres cirkáló volt, gőzturbinákkal és kilenc ágyúval felszerelve. 1940. április 9-én, a második világháború idején Dánia és Norvégia elleni támadás első napján elsüllyesztették, miután egy brit tengeralattjáró bombázta. A ROV által a zavaros vízben készített szemcsés képek még azt is mutatják, hogy a hajót náci korszak horogkeresztjével szerelték fel.

"Amikor a ROV eredményei megmutatták nekünk egy megtorpedózott hajóval álunk szemben, rájöttünk, hogy a háborúból származik. Amint az ágyúk láthatóvá váltak a képernyőn, megértettük, hogy ez egy hatalmas hadihajó. Nagyon izgatottak voltunk és meglepődtünk, hogy a roncs ekkora "- tette hozzá Ole Petter Hobberstad, a Statnett vezető projektmérnöke.

Általában az ilyen nagy hadihajók felborulnak, amikor elsüllyednek a magas súlypontjuk miatt. Kvalø rámutatott, hogy ez a hajó azonban szokatlan módon egyenesen maradt „ágyúival fenyegetően a tengerbe mutatva".

Forrás: IFLScience!

További információ: wikipédia

Félig nyúzott bakkecske
Tipi Topi és Botor Motor
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 25. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/