Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy náci hadihajó elsüllyedt roncsát fedezték fel a tengerfenéken Norvégia közelében

Kép: IFLScience!

 Egy náci hadihajó elsüllyedt roncsát fedezték fel a tengerfenéken Norvégia közelében

A hajóroncsot a Statnett, a norvég villamosenergia-hálózat állami üzemeltetője fedezte fel nemrég , mintegy 24 kilométerre a dél-norvégiai Kristiansand tengerparti várostól, 490 méterrel a tengerszint alatt.

 A történelemkönyvekben megtalálhatjuk a Karlsruhe sorsát, de senki sem tudta pontosan, hol süllyedt el a hajó. Sőt, ez volt az egyetlen nagy német hadihajó, amely elveszett a Norvégia elleni támadás során, ismeretlen helyzetben. "Ennyi év után végre tudjuk, hol van ennek a fontos hadihajónak a temetője "- mondta Frode Kvalø, a Norvég Tengerészeti Múzeum régésze és kutatója Statnett nyilatkozatában .


Kép: wikipédia

 A Karlsruhe néven ismert hadihajó 174 méteres cirkáló volt, gőzturbinákkal és kilenc ágyúval felszerelve. 1940. április 9-én, a második világháború idején Dánia és Norvégia elleni támadás első napján elsüllyesztették, miután egy brit tengeralattjáró bombázta. A ROV által a zavaros vízben készített szemcsés képek még azt is mutatják, hogy a hajót náci korszak horogkeresztjével szerelték fel.

"Amikor a ROV eredményei megmutatták nekünk egy megtorpedózott hajóval álunk szemben, rájöttünk, hogy a háborúból származik. Amint az ágyúk láthatóvá váltak a képernyőn, megértettük, hogy ez egy hatalmas hadihajó. Nagyon izgatottak voltunk és meglepődtünk, hogy a roncs ekkora "- tette hozzá Ole Petter Hobberstad, a Statnett vezető projektmérnöke.

Általában az ilyen nagy hadihajók felborulnak, amikor elsüllyednek a magas súlypontjuk miatt. Kvalø rámutatott, hogy ez a hajó azonban szokatlan módon egyenesen maradt „ágyúival fenyegetően a tengerbe mutatva".

Forrás: IFLScience!

További információ: wikipédia

Téli csoda
A hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/