Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy guatemalai iszapház-ház felújítása során maja falfestmény sorozatot fedeztek fel

 Egy guatemalai iszapház-ház felújítása során maja falfestmény sorozatot fedeztek fel

 Egy guatemalai iszapház-ház felújítása során „figyelemre méltó" maja falfestmény sorozatot fedeztek fel, amelyek a gyarmati időszakban a kultúrára jellemző „elveszett" táncokat mutatják be.

Napjainkban a maya népességet körülbelül 8 millióra becsülik, akiknek többsége Guatemalában él. Sok Ixil maja a dél-középső régióban és Chajul városában él, itt létük a gyarmati időszakra nyúlik vissza, amikor a spanyolok uralták a régiót.

A műalkotást először a háztulajdonos fedezte fel még 2003-ban. A helyi lakosok szerint a táncjelenetek kiemelik a spanyol kultúrát: a Baile de la Conquista (a Hódítás Tánca) a maják meghódítását ábrázolja a spanyolok által, míg a Baile de los Moros y Cristianos (A mórok és keresztények tánca) a A Reconquista, a spanyol középkor történetének központi története. Az egyikben egy alak jelenik meg, „a zenészek felé sétálva, kinyújtott kezében egy zöld tárgyat tart, amely hasonlít egy palackra. Az öltözékük mind európai, mind maja elemeket tartalmaz.

A spanyol eredetű Hódítás Táncát az idő múlásával újraértelmezték, mint a helyi őslakos történelem és az elnyomás történetét. Az évszázadok során sok ilyen táncot betiltottak Guatemala ezen a térségében.

A Chajul falfestési hagyománynak felfedezése jelentős új információval bővíti a gyarmati korszak mezoamerikai művészetének történetét, és hozzájárul a művészet és a rituálé helyi, őslakos kifejezéseinek megértéséhez az idegen hatásokkal összefüggésben.

Forrás: IFLScience

Kép: IFLSCience!
Kép: IFLSCience!
Kép: IFLSCience!
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/