Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egy belga macska fertőződött meg a gazdája által COVID-19- el

Kép: IFLScience!

 Egy belga macska fertőződött meg a gazdája által COVID-19- el

 Egy belga macska lett a világ első macskája, akinél a SARS-CoV-2, a COVID-19 légzőszervi betegségért felelős vírus tesztje pozitív lett. Az eset arra utal, hogy „egy állat a vírust ugyanúgy hordozhatja, mint a tárgyakat" - állítják a Liège-i Egyetem Állatorvostudományi Karának szakértői és a kormány tudományos bizottsága által közzétett hírlevél.

Egy héttel az olaszországi visszatérés után a macska tulajdonosa hasmenés, hányás, köhögés és sekély légzés tüneteit mutatta, és pozitív lett a COVID-19 fertőzést illetően. A macska székletéből és a hányásból származó vírusos RNS kimutatta a vírus jelenlétét, miután a macska emésztőrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket mutatott. Eddig a macska a harmadik ismert eset, amikor egy kedvtelésből tartott állat megfertőződött egy ember által. Két hongkongi kutya szintén fertőzött volt a hónap elején, de nem mutatták a betegség tüneteit.

Noha ezek a jelentések a vírus átvitelének esetleges új módját mutatják, nem utalnak arra, hogy a háziállatok fertőzésveszélyt jelentenének a tulajdonosok számára - állítja a belga élelmiszerlánc- biztonsági szövetségi hivatal sajtóközleménye.

"A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedne az emberekre vagy más háziállatokra" - írja az ügynökség. "Noha gyanítható, hogy az emberekben a COVID-19-et kiváltó vírus eredetileg vadállatokból származik , azóta adaptálódott az emberekhez."

Mindhárom esetben valószínű, hogy az állatokat a tulajdonos fertőzte meg, nem pedig fordítva. Noha a kockázatot alacsonynak tekintik, a szakértők szerint jelenleg nagy az aggodalom, hogy valakit megfertőzhet-e egy állat, és hordozóvá válhat-e. Még ha ez a helyzet is, a bizottság hozzáteszi, hogy ezt a kockázatot elhanyagolhatónak tekintik az ember közötti személyes továbbítás kockázatához viszonyítva.

A kedvtelésből tartott állatokat a lehető legnagyobb mértékben távol kell tartani a fertőzött emberektől. Ha esetleg gyanítják, hogy egy állat beteg, akkor a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára javasolják, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával. Mivel úgy tűnik, hogy mind a kutyákat, mind a macskát a vírusfertőzés nagyon nem károsítja, úgy gondolják, hogy a háziállatok felépülnek, és nem kell őket megölni.

Forrás: IFLScience!

Szénbányából természeti paradicsom
Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/