Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

Egy belga macska fertőződött meg a gazdája által COVID-19- el

Kép: IFLScience!

 Egy belga macska fertőződött meg a gazdája által COVID-19- el

 Egy belga macska lett a világ első macskája, akinél a SARS-CoV-2, a COVID-19 légzőszervi betegségért felelős vírus tesztje pozitív lett. Az eset arra utal, hogy „egy állat a vírust ugyanúgy hordozhatja, mint a tárgyakat" - állítják a Liège-i Egyetem Állatorvostudományi Karának szakértői és a kormány tudományos bizottsága által közzétett hírlevél.

Egy héttel az olaszországi visszatérés után a macska tulajdonosa hasmenés, hányás, köhögés és sekély légzés tüneteit mutatta, és pozitív lett a COVID-19 fertőzést illetően. A macska székletéből és a hányásból származó vírusos RNS kimutatta a vírus jelenlétét, miután a macska emésztőrendszeri és légzőszervi megbetegedéseket mutatott. Eddig a macska a harmadik ismert eset, amikor egy kedvtelésből tartott állat megfertőződött egy ember által. Két hongkongi kutya szintén fertőzött volt a hónap elején, de nem mutatták a betegség tüneteit.

Noha ezek a jelentések a vírus átvitelének esetleges új módját mutatják, nem utalnak arra, hogy a háziállatok fertőzésveszélyt jelentenének a tulajdonosok számára - állítja a belga élelmiszerlánc- biztonsági szövetségi hivatal sajtóközleménye.

"A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedne az emberekre vagy más háziállatokra" - írja az ügynökség. "Noha gyanítható, hogy az emberekben a COVID-19-et kiváltó vírus eredetileg vadállatokból származik , azóta adaptálódott az emberekhez."

Mindhárom esetben valószínű, hogy az állatokat a tulajdonos fertőzte meg, nem pedig fordítva. Noha a kockázatot alacsonynak tekintik, a szakértők szerint jelenleg nagy az aggodalom, hogy valakit megfertőzhet-e egy állat, és hordozóvá válhat-e. Még ha ez a helyzet is, a bizottság hozzáteszi, hogy ezt a kockázatot elhanyagolhatónak tekintik az ember közötti személyes továbbítás kockázatához viszonyítva.

A kedvtelésből tartott állatokat a lehető legnagyobb mértékben távol kell tartani a fertőzött emberektől. Ha esetleg gyanítják, hogy egy állat beteg, akkor a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára javasolják, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával. Mivel úgy tűnik, hogy mind a kutyákat, mind a macskát a vírusfertőzés nagyon nem károsítja, úgy gondolják, hogy a háziállatok felépülnek, és nem kell őket megölni.

Forrás: IFLScience!

A teáskanna
Az utolsó ovis nyár

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép