Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egészségtámogató holly cserje a yaupon

Kép: edbo23 képe a Pixabay -en

 Egészségtámogató holly cserje a yaupon

A holly cserjék az Ilex nemzetségbe tartoznak, amely több, mint 400 különböző lombhullató és örökzöld cserje, fa és mászónövény csoportja. A fényes, élénk és gyakran tüskés zöld levelekről ismert növény java részt egész évben megtartja élénk lombozatát.Virágai nem feltűnőek,  és általában tavasszal vagy nyáron jelennek meg. 

A yaupon  egy ősi amerikai holly cserje, amely  most új figyelmet kapott a kutatásban és a mezőgazdaságban, mint egy helyi eredetű, aszályálló növény, amely koffein- és antioxidánsokban gazdag.

Texasban és Floridában, ahol a yaupon közönséges vadnövényként virágzik, a teaértékesítők felkészültek a yaupon zöld tea feldolgozására és eladására. Új nemzeti kereskedelmi csoportot hoztak létre, az American Yaupon Association-t, hogy elősegítsék a növény előállítását és javítsák a gazdálkodók kínálatát.

Az új piac egyik legkorábbi belépője a Yaupon Brothers, Florida északkeleti részén. A közelmúltban a vállalat naponta ajánlatokat fogadott el a gazdálkodóktól és a földtulajdonosoktól - különösen a citrusfélék termelőitől, akiknek ligeteit betegség tizedelte. Ezek a termelők azon gondolkodnak, vajon a yaupon jó helyettesítést eredményezhet-e - mondta Bryon White, a társaság alapítója és vezérigazgatója.

A floridai és a texasi A&M Egyetem kutatói dokumentálták a yaupon történetét. Valamikor nagy mennyiségben használták az indián törzsek rendszeresen és speciális harci szertartások alkalmával.

Jack Putz, a floridai egyetem biológusa, aki kutatást tett közzé a yauponról, elmondta, hogy a növény végre középpontba kerül a több száz éves feledés után. 

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
A nagy tó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/