Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ecuador vulkánjai : a Cotopaxi és legendája

Kép: wallhere.com

 Ecuador vulkánjai : a Cotopaxi és legendája

 A Cotopaxi az Andok egyik rétegvulkánja Ecuadorban, Quitótól  mintegy 50 km-re délre. Ez a második legmagasabb hegy Ecuadorban  a Chimborazo  után. A 23 km széles alapjától számítva több mint 3 km magas. Gleccser is található rajta, mely egyike az Egyenlítő menti néhány gleccsernek.

Időnként úgy emlegetik a Cotopaxit, hogy a legmagasabb aktív vulkán a Földön, de ez helytelen megállapítás. Például a perui Sabancaya tűzhányó 5976 m magas, és 1994-ben is kitört. A Föld jelenleg legmagasabb aktív tűzhányója az argentin–chilei határon emelkedő OJjos del Salado, mely 1993-ban kisebb gáz- és hamukibocsátást produkált.

1738 óta a Cotopaxi több mint 50-szer tört ki. A kitöréseket követő laharok ( iszapár) számos völgyet alakítottak ki a vulkánon. A laharok a hegyet alkotó törmelékből, több méteres kőtömbökből, illetve vízből állnak össze. A vulkáni iszapáradat akár a 100 km/h-s sebességet is elérheti, így pillanatok alatt eléri az alacsonyabban fekvő területeket, városokat és védekezési lehetőség ellene gyakorlatilag nincs.A laharok nagy veszélyt jelentenek a helyi lakosokra. Latacunga város a történelme során háromszor szinte teljesen megsemmisült. A Cotopaxi legnagyobb kitörései 1744- ben, 1768- ban és 1877- ben voltak.  Az 1877-es kitörés során a hegy minden oldalán folytak le piroklaszt árak, a laharok pedig több mint 100 km-t haladva elérték a Csendes- óceánt és az Amazonas- medence nyugati részét. Nagyobb kitörések voltak még 1903- 1904- ben és kisebbek egészen 1942- ig.

2015. augusztus 15-én Rafael Correa ecuadori elnök szükségállapotot hirdetett ki a fokozódó vulkáni tevékenység miatt.

A Cotopaxi, a Chimborazo és a környéken lévő többi vulkánhoz számos indián legenda kapcsolódik. Ezek közül az egyik az egymás közelében fekvő vulkánok létrejöttét meséli el: Cotopaxi(5897méter) és Chimborazo(6268 méter) két deli ifjú egyazon szépséges lányba voltak szerelmesek, akit Tungurahua-nak(5023méter) hívtak. A lány szépsége messze földön híres volt de képtelen volt dönteni a két ifjú kérő között, hisz mindkettőt szerette. Végül a két harcos megküzdött egymással és Chimborazo győzedelmeskedett, ő vehette feleségül a gyönyörű Tungurahua-t. A frigyből utód is született, a "kis" Pichincha, mely "apróság" 4794 méter magas.
Cotopaxi meg a szó szoros értelmében azóta is ott füstölög magában...


Forrás: wikipédia, Dél- Amerikai Blog

A farkas és a számolás…
A teáskanna
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/