Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Olaszország: Curon, az elsüllyedt kisváros

Kép: IFLScience!

 Olaszország: Curon, az elsüllyedt kisváros

 Több évtized óta, először látható egy elmerült falu Olaszországban, ami igencsak felkeltette a turisták és a helyiek érdeklődését, hogy saját szemükkel fedezzék fel, mi maradt ebből a településből, miután évek óta víz alatt volt.

Több mint 70 évvel ezelőtt az észak-olaszországi Curon kisváros víz alá került. A lépést - amely akkoriban nagyon ellentmondásos volt - szükségesnek ítélték meg, egy vízerősebb gát építéséhez, amely két kisebb természetes tavat, a Curon-tavat és a Resia-tavat egyesített .


 1950-ben megszületett az új mesterséges Resia-tó, és a régi Curon kisváros eltűnt. Az új víztároló hat kilométer hosszú, legszélesebb pontján egy kilométer. A lakók egy része Curon új városában telepedett le. A régi település egyetlen emlékeztetője a templom harangtornya volt, amelyet vélhetően 1357-ben építettek. A torony a vízszint fölé emelkedik - ez olyan ikonikus látvány, hogy turisztikai célponttá vált, valamint inspirált egy könyvet és egy tévésorozatot is.


 A tavat most ideiglenesen lecsapolták, hogy lehetővé tegyék a gát és csővezetékeinek némi felújítását, és ismét látható a régi Curon. Még mindig láthatók az utcák, a lépcsők, a tetők és még néhány pince is. A legnagyobb csoda mindenki szemében a harangtorony, amely továbbra is a körülményekhez képest ép.Ez azért lehetséges, mert a víz 2009-ben is visszahúzódott, így a torony felújítható volt.


 Télen, amikor a tó megfagy, az emberek gyakran elsétálnak a toronyba. Szokatlan legenda született a toronyról. Az emberek azt mondják, hogy még mindig hallják a harangok hangját, pedig 1950. július 18. óta nincsenek benne harangok.

30 éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/