Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Csontváz készítő mesterek alkották meg egy röviduszonyú makócápa teljes csontvázát

 Csontváz készítő mesterek alkották meg egy röviduszonyú makócápa teljes csontvázát

 A dolgok nagyon kísértetiesek lehetnek a tenger alatt, és a cápák bizarr porcos csontváza sem kivétel. Sebastien Enault és a Kraniatai Camille Auclair tudósai összegyűjtötték egy röviduszonyú makócápa ( Isurus oxyrinchus ), azaz a leggyorsabb cápa, amely tengereinket járja , elbűvölő vázát .

Enault és az Auclair mesterek az állatok tökéletesen összerakott csontvázának előállításában, csontok megtisztításával, megőrzésével és részletes öntések létrehozásával készítik el műveiket. "Mint képzett tudósok, akiknek a pontosság és az esztétika elsőrendű, az anatómiai pontosságra összpontosítunk, és figyelembe vesszük az állatok viselkedését és mozgását, hogy a gerinces anatómia vizuálisan lenyűgöző megjelenítését készítsük" - írják weboldalukon.

Felújították már kígyók, kaméleonok csontvázát , hogy csak néhányat említsünk, de a cápák és rokonaik jelentik számukra a legnagyobb kihívást. A cápák porcos halak,  vagyis  porcból készülnek a csontvázak, nem pedig  csontokból. Mivel lágyabbak és kevésbé tartósak, mint a testünkben lévő csontok, a porcos csontvázakat nehéz megőrizni, ezért olyan ritka az ős cápák  teljes kövületét megtalálni . A duó azonban azt mondja, hogy ezeknek a halaknak a készítése a sajátosságuk, ők maguk fejlesztették ki azt a technikát, amellyel képesek a porcok megőrzésére.

És az eredmények valóban figyelemre méltók, amint azt láthatjuk a képeken. Lenyűgöző, mégis kissé kísérteties.   Ezeket a cápákat gyakran a tenger gepárdjaiként írják le, és óránként akár 72 kilométer sebességgel mozognak. Sebességük és mozgékonyságuk kivételes vadászokká teszi őket, hatékonyan elkapva a kisebb halakat. Mint minden cápa faj ők is veszélyeztetettek, kiváltképp azért, mert az ázsiaiak előszeretettel halásszák,ugyanis kedvenc levesük éppen ennek a cápának az uszonyából készül. 

A természetvédők keményen dolgoznak a cápauszonyra vonatkozó attitűd megváltoztatása érdekében, ösztönzik más alternatívák fogyasztását, és igyekeznek biztosítani a fajok jobb védelmét. Reméljük, hogy ezek a figyelemre méltó halak az elkövetkező években nemcsak csontvázak lesznek.

Forrás: IFLSCIENCE!

Menedék
Vízesés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/