Csodás kristálybarlang nyílik Spanyolországban

 Egyedülálló természeti látványosság, egy két évtizede felfedezett kristálybarlang nyílik meg hamarosan a látogatók előtt Spanyolországban. Az Almería tartománybeli Pulpíban található képződmény a világ egyik legnagyobb geódája, melyet egy bezárt ezüstbányánál fedeztek fel 50 méter mélyen.

A szakemberek éveket töltöttek a tanulmányozásával, valamint azzal, hogy megteremthessék azokat a feltételeket, melyek megakadályozzák a kristályok kiszáradását, újraoldódását illetve megvalósították a látogathatóvá tételét. Egyebek mellett 600 tonna földet és követ hordtak ki a barlangból.

Az üreg mintegy nyolc méter hosszú és átlagosan két méter magas, melyet átlátszó gipszkristályok borítanak. Szakemberek szerint a geóda 5-6 millió év alatt alakulhatott ki, s egyedülálló képződménynek számít a nagysága, kristályainak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt. A falakon található grandiózus, víztiszta gipszkristályok tökéletességét illetően a kutatók elmondták, hogy kivehetően el lehet olvasni a mögéjük tett papírra írtakat.

Forrás: erdekesvilag.hu

Kép: erdekesvilag.hu