Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Csodás dísznövények: Perui leander(Thevetia peruviana)

Perui sárga leander / Kép: CityGreen.hu

 Csodás dísznövények: Perui leander(Thevetia peruviana)

 Hazánkban dézsás növényként nevelhető, eredeti élőhelyén Közép- és Dél-Amerikában örökzöld trópusi cserje, vagy kisebb fa. Felálló ágrendszerű rendkívül mutatós növény, melyről fontos tudni, hogy mérgező, termése erősen mérgező hatású. Levélzetét lándzsa alakú, hosszúkás, fényes felületű, a szárakon átellenesen helyezkedő levelek alkotják. Tölcsér alakú, citromsárga, barack vagy fehér színű virágai nyáron nyílnak, méh és pillangócsalogatók.

A perui leander napos, világos vagy félárnyékos helyen, laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, semleges, vagy kissé meszes talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, azonban túlöntözni nem kell, két öntözés között, hagyjuk, hogy a föld felszíne kissé kiszáradjon.

Metszéssel alakítani a virágzást követően, ősszel lehet. Virágzási időben távolítsuk el az elhervadt virágokat. A munkák során viseljünk kesztyűt, mivel a növény tejnedve irritációt okozhat. Fagyérzékenysége miatt, hűvös, világos helyen kell teleltetni, ilyenkor csak ritkán, kevés vízzel öntözzük.

Kártevők közül időnként megtámadhatják a levéltetvek és a pajzstetvek. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Filmajánló: Jetikölyök
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/