Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Csillaggyökér: az emberek már 170.000 évvel ezelőtt fogyasztották

Fotó: wikipédia

 Csillaggyökér: az emberek már 170.000 évvel ezelőtt fogyasztották

Fotó: IFLScience

 A szénhidrátban gazdag ételek főzésének legrégebbi bizonyítékait egy közép-kőkorszaki telephelyen találták Dél-Afrikában, 170 000 évvel ezelőttről. A felfedezés szerint a főzéshez és a magas szénhidráttartalmú ételforrásokhoz hasonlóan szinte olyan régiek, mint a fajunk.

Az ősi "kempingek" tele vannak őseink által vadászott állatok csontjaival, jó képet adva az étrend húsevő részéről. A növényi anyag kevésbé nyilvánvaló, de  Lyn Wadley, a Witwatersrandi Egyetem professzora szerint csak azért, mert sokkal kevésbé valószínű, hogy megőrződnek az idő múlásával.. Az étrend minden bizonnyal sokkal változatosabb volt a mezőgazdaság fejlődése előtt, mint ahogyan a rég elmúlt tábortűzek hamujából látszik, így a paleolitikus táplálkozás megítélése minden bizonnyal megbízhatatlanná vált.

Időnként azonban a szokatlan körülmények kivételes megőrzött bizonyítékokat biztosítanak. Egy ilyen hely a Dél-afrikai Border-barlangban található, ahol Wadley és munkatársai felfedezték a rizómák elszenesedett maradványait, földalatti növényszárakat, amelyekből a gyökér nő.

A barlang padlóját váltakozó üledék- és hamurétegek alkotják. A rizómákat ( gyökértörzseket) sokféle szinten találták, a legkorábbiak kb. 170 000 évvel ezelőtt keletkeztek. A hamurétegekbe történő elhelyezésük azt jelzi, hogy szándékosan sütötték a tüzekben, néhányuk pedig a túlfőzés vagy a véletlenszerű kihagyás miatt maradt hátra. A sütés azt is megmagyarázza, miért maradtak meg túl sokáig.

A rizómák a nemzetségből származnak , a Hypoxis néven ismert csillag liliom vagy afrikai burgonya, és bár ők is égetett állapotban voltak, azonosíthatók egyértelműen.  A csillag liliomok Afrika nagy részében megtalálhatók, és gazdagok kalóriában, vitaminokban és alapvető ásványi anyagokban. A rizóma ehető nyersen is, de a sütés lágyítja őket. A H. angustifolia és közeli hozzátartozói valószínűleg megbízható élelmiszer-forrást jelentettek az emberek számára, mivel Afrikában és esetleg azon túl is gazdag kínálatban fellelhetők..

Ugyancsak rizóma magokat találtak egy kempingben még Izraelben is, amelyek messze megelőzik a modern emberek korát, de ezek kevés meggyőző bizonyítékot jelentenek arról, hogy az emberek ezt is ették. A Border-barlang sokkal régebbi, mint bármely hasonló eredetű rizómafogyasztás bizonyíték. 

Megelőzi a szándékosan főzött növényi anyag korábbi legrégebbi nyomát 50 000 évvel.

Nem tudjuk, vajon ezek a rizómák voltak-e a fő étkezés alapjai vagy csak a köret a hús számára, de egy tanulmány kimutatta, hogy valaki, aki tudja mit kell keresnie, két órán belül elegendő keményítőtartalmú gyökérzöldséget gyűjthet Dél-Afrika vad területein, hogy táplálja magát egy teljes napra.

Forrás: IFLScience

A Border barlang/ Fotó: IFLScience
Becsengetés
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/