Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Csillaggyökér: az emberek már 170.000 évvel ezelőtt fogyasztották

Fotó: wikipédia

 Csillaggyökér: az emberek már 170.000 évvel ezelőtt fogyasztották

Fotó: IFLScience

 A szénhidrátban gazdag ételek főzésének legrégebbi bizonyítékait egy közép-kőkorszaki telephelyen találták Dél-Afrikában, 170 000 évvel ezelőttről. A felfedezés szerint a főzéshez és a magas szénhidráttartalmú ételforrásokhoz hasonlóan szinte olyan régiek, mint a fajunk.

Az ősi "kempingek" tele vannak őseink által vadászott állatok csontjaival, jó képet adva az étrend húsevő részéről. A növényi anyag kevésbé nyilvánvaló, de  Lyn Wadley, a Witwatersrandi Egyetem professzora szerint csak azért, mert sokkal kevésbé valószínű, hogy megőrződnek az idő múlásával.. Az étrend minden bizonnyal sokkal változatosabb volt a mezőgazdaság fejlődése előtt, mint ahogyan a rég elmúlt tábortűzek hamujából látszik, így a paleolitikus táplálkozás megítélése minden bizonnyal megbízhatatlanná vált.

Időnként azonban a szokatlan körülmények kivételes megőrzött bizonyítékokat biztosítanak. Egy ilyen hely a Dél-afrikai Border-barlangban található, ahol Wadley és munkatársai felfedezték a rizómák elszenesedett maradványait, földalatti növényszárakat, amelyekből a gyökér nő.

A barlang padlóját váltakozó üledék- és hamurétegek alkotják. A rizómákat ( gyökértörzseket) sokféle szinten találták, a legkorábbiak kb. 170 000 évvel ezelőtt keletkeztek. A hamurétegekbe történő elhelyezésük azt jelzi, hogy szándékosan sütötték a tüzekben, néhányuk pedig a túlfőzés vagy a véletlenszerű kihagyás miatt maradt hátra. A sütés azt is megmagyarázza, miért maradtak meg túl sokáig.

A rizómák a nemzetségből származnak , a Hypoxis néven ismert csillag liliom vagy afrikai burgonya, és bár ők is égetett állapotban voltak, azonosíthatók egyértelműen.  A csillag liliomok Afrika nagy részében megtalálhatók, és gazdagok kalóriában, vitaminokban és alapvető ásványi anyagokban. A rizóma ehető nyersen is, de a sütés lágyítja őket. A H. angustifolia és közeli hozzátartozói valószínűleg megbízható élelmiszer-forrást jelentettek az emberek számára, mivel Afrikában és esetleg azon túl is gazdag kínálatban fellelhetők..

Ugyancsak rizóma magokat találtak egy kempingben még Izraelben is, amelyek messze megelőzik a modern emberek korát, de ezek kevés meggyőző bizonyítékot jelentenek arról, hogy az emberek ezt is ették. A Border-barlang sokkal régebbi, mint bármely hasonló eredetű rizómafogyasztás bizonyíték. 

Megelőzi a szándékosan főzött növényi anyag korábbi legrégebbi nyomát 50 000 évvel.

Nem tudjuk, vajon ezek a rizómák voltak-e a fő étkezés alapjai vagy csak a köret a hús számára, de egy tanulmány kimutatta, hogy valaki, aki tudja mit kell keresnie, két órán belül elegendő keményítőtartalmú gyökérzöldséget gyűjthet Dél-Afrika vad területein, hogy táplálja magát egy teljes napra.

Forrás: IFLScience

A Border barlang/ Fotó: IFLScience
Surranó Soma kalandjai
Az utolsó ovis nyár

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 09. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/