Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Csernobili "radioaktív kiskutyák" örökbefogadására készülnek az Egyesült Államokban

A kizárási övezet ukrán állami ügynöksége szerint a csernobili kizárási övezetben 200- 300 kutya él. / Fotó: IFLScience

 Csernobili "radioaktív kiskutyák" örökbefogadására készülnek az Egyesült Államokban

 A csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája miatt pánikba esett emberek ezrei menekültek el a közelből, háziállatok százait hagyva hátra. Ezen radioaktív kutyák utódai még a mai napig is boldogan kóborolnak ennek a nukleáris szellemvárosnak az utcáin, saját közösséget alkotva, emberi kapcsolatoktól mentesen.

Most egy új kezdeményezés jött létre, amely célja ezeknek a kölyköknek az Egyesült Államokban való elhelyezése. A baljóslatú hangzású ukrán állami kirendeltség nemrég bejelentette, hogy 12 kutyát mentettek meg a csernobili kizárási övezetből azzal a reménnyel, hogy elküldik őket az Egyesült Államokba családokhoz. Először Slavutych városában figyelik meg őket 45 napos karantén alatt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy egészségesek, biztonságosak és mentesek minden sugárzástól.

Talán most te is kíváncsi lettél arra, hol juthat  az ember  ezeknek a kölyköknek a várólistájához, de még nincs hivatalos adat arról, hogy a kutyákat hol fogadják örökbe.

Csernobil és a közeli Pripyat város egy 30 kilométeres (18,6 mérföldes) kizárási övezetbe ágyazódik, ahol a mai jelentések szerint kb. 300 kóbor kutya él. Ezeknek a lakóknak egy része, mondhatni elég szerencsés, hogy a Clean Futures Fund ( CFF) gondozásába kerülhet . Ez egy olyan projekt, amely a csernobili kóbor kutyák  ivartalanítására, oltására és orvosi ellátására szolgál. Sok kutya fel vannak szerelve elektronikus csipekkel és sugárzás-megfigyelő gallérral, így a kutatók együttműködhetnek az önkormányzattal a radioaktív sugárterhelés szintjének ellenőrzésében a környéken.

A folyamatos sugárzás ellenére a csernobili vadvilág rendkívül jól szaporodik. A szarvasok és a vaddisznók száma összehasonlítható a kizárási zónán kívüli számokkal, míg a farkasok sűrűsége Csernobilban körülbelül hétszer nagyobb, mint a környező térségben.

De az itt élés sajátos kockázatokkal jár. Egy 2016. évi tanulmány megállapította, hogy a környéken élő állatok szokatlanul magas arányban megbetegedtek szürkehályoggal , amely állapot a szemlencse elhomályosodását okozza, valószínűleg a sugárzás közvetlen következményeként.

Tehát, bár az emberek távollétében való élet minden bizonnyal rendelkezik a maga prémiumaival, ez a tucat kutya kétségtelenül örömmel kezd új életet az Egyesült Államokban.

Forrás: IFLSCience

A hóember
Legek az állatvilágban - a gepárd
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/