Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/

Csángó hagyományőrzők New Yorkban a magyar nyelv napján

Devanath képe a Pixabay -en.

 Csángó hagyományőrzők New Yorkban a magyar nyelv napján

Fotó: New York-i Magyar Ház – Hungarian House of New York – Facebook

 A magyar kultúra sokszínűségét bemutató IV. Magyar Örökség Fesztivált a hétvégén rendezték meg New Yorkban.

November 13. a magyar nyelv ünnepe, mert 1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely a magyar nyelvet tette államnyelvvé. Ennek tiszteletére rendezte meg idén negyedik alkalommal a magyar kultúra sokszínűségét bemutató Magyar Örökség Fesztivált pénteken és szombaton a New York-i Magyar Ház, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen.

A fesztiválon látható volt Brauer Marcell építészetét bemutató fotókiállítás, fellépett a Bajdázó Zenekar, kiállítás nyílt Petrás Mária kerámiáiból, csángógasztronómia-bemutató és kézműves műhelyek is várták a látogatókat. Gyerek- és felnőtt táncházat tartottak csángó hagyományőrzők közreműködésével és megtekinthetők voltak Madarász Melinda Meyke és Attalai Zita, magyar népi motívumok által inspirált divattervezők munkái is. 

A fesztivál kiemelt vendége volt Petrás Mária Príma Primissima- és Magyar örökség díjas moldvai csángó népdalénekes és keramikusművész, aki a moldvai csángók gyökereiről, a közösség értékeiről, az Isten és ember viszonyáról megfogalmazott gondolatait formázza és égeti agyagba. Dalok napkelettől napnyugatig című koncertjén Petrás Mária és Zenekara szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat szólaltatott meg.

Forrás: Erdély.ma

Petrás Mária, Kép: turulinfo
A kis gyufaárus lány
Skolik Ágnes: A Csodatermő fa

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap

Captcha kép