Costa Rica : Több százezer nőstény teknős  érkezik a partra költés idején

 A drónok megjelenésével példátlan hozzáféréssel rendelkezünk olyan vadon élő jelenségek megörökítésében, amelyeket általában nem látunk. Ezt a kiváltságot ez esetben a teknősök rajának dokumentálására használták fel , és elmondhatjuk az eredmény lélegzetelállító.

Évente a nőstény tengeri teknősök százezrei indulnak el Costa Rica Ostional Nemzeti Vadvédelmi Menedékéhez, hogy tojásaikat a tengerparton lerakják. Ezt a védett területet ( menedéket) 1983-ban, kifejezetten a teknősök számára hozták létre, amely a világ második legnagyobb teknősgyűjteményének ad otthont. 

A tengeren felhalmozódó tengeri teknősökről, legelőször Bézy Vanessa biológus készített filmet 2016 novemberében.

„Azonnal tudtam, hogy valami különleges történik" - mondta Bézy a National Geografic- nak. „A mai napig még mindig magával ragad a videó. "

Most kiadta a felvételeket, hogy kiemelje a turizmus fenyegetését e kritikus teknős menedékhely számára. Jelenleg olyan védelem létezik, amely megakadályozza a fészkelőhelyre történő behatolást, valamint a felelősségteljes idegenforgalmat, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megfigyeljék a fészkelő teknősök és a  kikelők  helyét , s a tenger felé vezető utat. Ám Bézy az Ostional területén és környékén zajló fejlemények miatt további rendeleteket kell bevezetni a biztonságuk érdekében.

A videó szerint a felvétel készítésének napján 5000 teknős volt a vízben egy futballpályányi területen, de a valós adatok alapján összesen több mint 1000 futballpályát fed le az általuk elfoglalt terület. Úgy gondolják, hogy még ennél is több teknős volt ekkor jelen a hullámok alatt.

Nem tudjuk, miért gyűlnek ide olyan sokan fészkelni, vagy hogy honnan tudják, hogyan térjenek vissza a tengerpartra, ahol születtek. Az egyik elmélet az, hogy útmutatásként használják a Föld mágneses mezőjét.  Ez a Costa Rica-i tengerpart előnyösen a tengeri áramlások felé orientálódhat, vagy a teknősök által előnyben részesített homokfajták lehetnek az okai.

Az sem világos, miért gyűlnek össze a teknősök ilyen mennyiségben. Lehetséges a számok erőssége, mivel a kelés túlélési aránya híresen alacsony , hiszen a tojások 0,2 százaléka marad csak épségben kelési időszakra, és a kikelt kisteknősöknek csak 1 százaléka éri el a felnőtt kort.

Az arribada ( érkezés)  általában öt éjszaka tart, a tojások inkubációs periódusa körülbelül 45 nap, és az egész minden év augusztus és október között történik, óramű pontossággal, tehát a turisták számára ez gyakran a legfontosabb úticél az utazásuk során. A szállodafejlesztők kihasználják ezt, és a település gyorsan növekszik a régióban. Bézy reméli, hogy a felvételek kiadásával rávilágít arra, milyen egyedülálló a régió, és hogy védeni kell, jobban, mint bármikor. 

Forrás: IFLScience!