Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Costa Rica : Több százezer nőstény teknős érkezik a partra költés idején

 Costa Rica : Több százezer nőstény teknős  érkezik a partra költés idején

 A drónok megjelenésével példátlan hozzáféréssel rendelkezünk olyan vadon élő jelenségek megörökítésében, amelyeket általában nem látunk. Ezt a kiváltságot ez esetben a teknősök rajának dokumentálására használták fel , és elmondhatjuk az eredmény lélegzetelállító.

Évente a nőstény tengeri teknősök százezrei indulnak el Costa Rica Ostional Nemzeti Vadvédelmi Menedékéhez, hogy tojásaikat a tengerparton lerakják. Ezt a védett területet ( menedéket) 1983-ban, kifejezetten a teknősök számára hozták létre, amely a világ második legnagyobb teknősgyűjteményének ad otthont. 

A tengeren felhalmozódó tengeri teknősökről, legelőször Bézy Vanessa biológus készített filmet 2016 novemberében.

„Azonnal tudtam, hogy valami különleges történik" - mondta Bézy a National Geografic- nak. „A mai napig még mindig magával ragad a videó. "

Most kiadta a felvételeket, hogy kiemelje a turizmus fenyegetését e kritikus teknős menedékhely számára. Jelenleg olyan védelem létezik, amely megakadályozza a fészkelőhelyre történő behatolást, valamint a felelősségteljes idegenforgalmat, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megfigyeljék a fészkelő teknősök és a  kikelők  helyét , s a tenger felé vezető utat. Ám Bézy az Ostional területén és környékén zajló fejlemények miatt további rendeleteket kell bevezetni a biztonságuk érdekében.

A videó szerint a felvétel készítésének napján 5000 teknős volt a vízben egy futballpályányi területen, de a valós adatok alapján összesen több mint 1000 futballpályát fed le az általuk elfoglalt terület. Úgy gondolják, hogy még ennél is több teknős volt ekkor jelen a hullámok alatt.

Nem tudjuk, miért gyűlnek ide olyan sokan fészkelni, vagy hogy honnan tudják, hogyan térjenek vissza a tengerpartra, ahol születtek. Az egyik elmélet az, hogy útmutatásként használják a Föld mágneses mezőjét.  Ez a Costa Rica-i tengerpart előnyösen a tengeri áramlások felé orientálódhat, vagy a teknősök által előnyben részesített homokfajták lehetnek az okai.

Az sem világos, miért gyűlnek össze a teknősök ilyen mennyiségben. Lehetséges a számok erőssége, mivel a kelés túlélési aránya híresen alacsony , hiszen a tojások 0,2 százaléka marad csak épségben kelési időszakra, és a kikelt kisteknősöknek csak 1 százaléka éri el a felnőtt kort.

Az arribada ( érkezés)  általában öt éjszaka tart, a tojások inkubációs periódusa körülbelül 45 nap, és az egész minden év augusztus és október között történik, óramű pontossággal, tehát a turisták számára ez gyakran a legfontosabb úticél az utazásuk során. A szállodafejlesztők kihasználják ezt, és a település gyorsan növekszik a régióban. Bézy reméli, hogy a felvételek kiadásával rávilágít arra, milyen egyedülálló a régió, és hogy védeni kell, jobban, mint bármikor. 

Forrás: IFLScience!

December barátja
Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/