Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Buthán, az utolsó paradicsom

 Buthán, az utolsó paradicsom

 A Himalája szívében fekvő bhutáni királyság a világ egyik utolsó, a külvilágtól majdnem teljesen elzárt országa, ahol szinte érintetlenül őrződtek meg az évezredes hagyományok. A mintegy fél Magyarországnyi (47 000 km²), de mindössze 670 ezres lakosságú állam a Sárkány országaként is ismert. A modern élet vívmányai még alig érték el az országot, a 7000 méternél is magasabb hegyek között pedig nagy múltú kolostorok rejtőznek. Bhután csak 1974-ben nyílt meg a turizmus számára, és ma is csak kevés kivételezett utazó juthat el ebbe a fantasztikus országba.

A Himalája hegyei között megbúvó, titokzatos kis királyság, melyet a Boldogság országának is neveznek, régóta izgatja az utazók fantáziáját: hiszen ide még nem ért el a tömegturizmus és a globalizáció, egy romlatlan és nyugodt országot talál az, aki vállalja az idejutással járó fáradalmakat.

Bhután a Föld egyetlen olyan országa, ahol a fejlődést nem GDP- ben, azaz bruttó hazai termékben mérik, hanem GNH- ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban. Nagyon sokat tesz az élhetőbb bolygóért, a következő generációkért. Alaptörvényük szerint országuk területének 60 százalékát kell fának borítania. A buddhista vallás szerint a fák szimbolizálják az egészséget, szépséget és hosszú életet. A kis ország azonban nem csak saját erőből gondoskodik a bolygó megóvásáról. Különös dolgot találtak ki a turisták számára: itt található az úgynevezett Boldogság kertje, ahol az odalátogatók elültethetik a saját országukat képviselő facsemetét.

Dió Magazin - 2020 - November
Surranó Soma kalandjai

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/