Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Buthán, az utolsó paradicsom

 Buthán, az utolsó paradicsom

 A Himalája szívében fekvő bhutáni királyság a világ egyik utolsó, a külvilágtól majdnem teljesen elzárt országa, ahol szinte érintetlenül őrződtek meg az évezredes hagyományok. A mintegy fél Magyarországnyi (47 000 km²), de mindössze 670 ezres lakosságú állam a Sárkány országaként is ismert. A modern élet vívmányai még alig érték el az országot, a 7000 méternél is magasabb hegyek között pedig nagy múltú kolostorok rejtőznek. Bhután csak 1974-ben nyílt meg a turizmus számára, és ma is csak kevés kivételezett utazó juthat el ebbe a fantasztikus országba.

A Himalája hegyei között megbúvó, titokzatos kis királyság, melyet a Boldogság országának is neveznek, régóta izgatja az utazók fantáziáját: hiszen ide még nem ért el a tömegturizmus és a globalizáció, egy romlatlan és nyugodt országot talál az, aki vállalja az idejutással járó fáradalmakat.

Bhután a Föld egyetlen olyan országa, ahol a fejlődést nem GDP- ben, azaz bruttó hazai termékben mérik, hanem GNH- ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban. Nagyon sokat tesz az élhetőbb bolygóért, a következő generációkért. Alaptörvényük szerint országuk területének 60 százalékát kell fának borítania. A buddhista vallás szerint a fák szimbolizálják az egészséget, szépséget és hosszú életet. A kis ország azonban nem csak saját erőből gondoskodik a bolygó megóvásáról. Különös dolgot találtak ki a turisták számára: itt található az úgynevezett Boldogság kertje, ahol az odalátogatók elültethetik a saját országukat képviselő facsemetét.

A Járványos asszony
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. március 31. kedd

Captcha kép