Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kövérmedvék Hete a Bristol- öbölben

Kép: https:mediad.publicbroadcasting.net

 Kövérmedvék Hete a Bristol- öbölben

 A Bristol-öböl a Bering- tenger keleti részén, délnyugat Alaszka mellett fekszik. Hosszúsága: 400 km, szélessége 290 km. Az öbölbe 9 folyó ömlik, melyek többnyire az Alaszkai hegység gleccsereinek vízét szállítják a Bering-tengerbe. Ezek: Cinder- folyó, Egegik- folyó, Igushik- folyó, Kvichak- folyó, Meshik- folyó, Nushagak- folyó, Naknek- folyó, Togiak- folyó és az Ugashik folyó. 

Kép: wikipédia

 A pleisztocén idején, amikor a Bering- szoros még szárazföld volt, és híd volt Amerika és Ázsia között, a Bristol-öblöt is szárazföld borította. Az első orosz és angol felfedezők elszórt településeket hoztak létre a partok mentén. James Cook hajóskapitány és felfedező 1778-ban nevezte el az öblöt Bristol admirálisról, aki a brit haditengerészet egyik parancsnoka volt.

Az 1790-es évek vége felé az Orosz- amerikai társaság, mely félhivatalosan az orosz kormányt is képviselő gyarmati kereskedelmi cég volt, felderítő expedíciókat indított az öböl menti partoknál. Ekkor indult el a terület feltérképezése, melyben részt vett az orosz haditengerészeti flotta. 1867-ben az orosz kormány eladta az Amerikai Egyesült Államoknak Alaszkát, de egyes földrajzi helyek a környéken a mai napig őrzik az eredeti orosz nevüket.

Chikuminuk- lake / Kép: alaskaconservation.org

 Az öböl és környékén több rekreációs park létesült, mely a turisták, sporthorgászok úticélja. Azonban a nehéz megközelítés miatt ezek a parkok az USA nemzeti parkjai között a legkevésbé látogatottak közé tartoznak.

 Az öböl igen gazdag lazacban. Többféle lazac él itt szezonálisan. A Bristol-öbölben él a Föld legnagyobb vörös lazac populációja. A lazacok különböző időszakokban úsznak fel a folyókon, hogy lerakják az ikráikat. A lazacokat ipari mértékben is halásszák. A sporthorgászok is kedvelik a lazacokat. Alaszkában nagy mennyiségben tenyésztik is.

A Katmai Nemzeti Parkban és a Természetvédelmi Területen a Kövérmedve Hét verseny során minden évben a legmagasabb barnamedvére szavaznak az emberek. 

 "2020 jó év volt a medvék számára" - mondta Amber Kraft, a KNPP tolmácsolási és oktatási program menedzsere az IFLScience-nek küldött e-mailben. "Az idei  lazacvonulás a Naknek- és a Brooks folyónál rekordot döntött. A Nakneken több, mint 4 millió lazac úszott át , a Brooks Riveren pedig körülbelül 800 000. A Brooks folyó gazdag volt lazacállományban az elmúlt 4 évben. Ez a medvéknek igencsak kedvezett, éppen csak úgy, mint a COVID 19 , hiszen az emberek nem zavarták őket sem a halászatban sem pedig a pihenésben."

Az évente megrendezendő  Kövérmedvék Hetén, a rendezvény szervezői és a szavazók kitartóan méregetik a medvéket. Az éves rendezvény házigazdája az alaszkai Katmai Nemzeti Park és Tartomány (KNPP). A fő cél az itt élő medvék természetes és lelkes súlygyarapodásának a megünneplése. Az idei verseny szeptember 30-án kezdődött és október 6-ig tart, melyen 12 versenyző vesz részt. Nyerjen a legkövérebb medve!

Kép: www.nytimes.com
Alfréd és a csillagok
A Bertoloni-bangó(Ophrys bertolonii)

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/