Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Brazilia már januárban rekordszámú erdőirtással indította az évet

 Brazilia már januárban rekordszámú erdőirtással indította az évet

 Úgy tűnik, hogy a fakitermelőknek, az erdőgazdálkodóknak és a bányászoknak Brazíliában nem volt nagyon ambiciózus újévi határozata. Az Amazonason a különösen súlyos erdőtüzek évében Brazília új erdőirtási rekordot állított fel januárra, megduplázva a 2019 azonos hónap adatait.

Az AFP szerint 280 négyzetkilométer esőerdő pusztult el az elmúlt hónapban. Erre utal, a brazíliai Nemzeti Űrkutatási Intézet ( INPE)előzetes statisztikája , amely műholdas képeket használ az erdőirtás valódi megfigyelésére. Ez a szám tavaly körülbelül 136 négyzetkilométer volt. Ez az eredmény különösen aggasztó, mivel Brazília jelenleg az esős évszakban van, amikor az erdőirtás általában csökken.

"A 2020 januári növekedés nagyon aggasztó. Ez arra enged következtetni, hogy a tényezők, amelyek 2019-ben növekedtek az erdőirtásban, továbbra is nagyon aktívak. Ideje lenne hatékony és átfogó fellépésre az illegális törvények ellenőrzése és visszaszorítása érdekében az Amazonason" - mondta Carlos Nobre, klimatológus. és a São Paulo Egyetemi Kutatóintézet vezető kutatója, a brazil G1 hírportálnak.

Mindent összevetve, 2019 szörnyű év volt a brazil Amazonas erdőirtásában, mivel az évtized egyik legszélsőségesebb mutatója volt. Az INPE adatai azt mutatják, hogy az Amazonas körülbelül 8800 négyzetkilométerét  a tavalyi évben kipusztították, felégették és beépítették .

Az Amazonasban az erdőirtást elsősorban az állattenyésztés hajtja, bár a fakitermelés, a bányászat és az infrastruktúra fejlesztése szintén jelentős hozzájárulást jelent. A Világbank jelentése szerint az önmagában fenntartott marha állomány az Amazonas esőerdőjében az összes átalakult föld 80% -át teszi ki .

A múlt nyáron óriási nemzetközi figyelmet kapott az amazonasi esőerdők hozzájárulása Brazíliában, Bolíviában, Paraguay-ban és Peruban bekövetkező tűzvészhullámok növekedéséhez. A brazil kormány szerint az erdőirtás normális volt, és a világhisztéria ami kialakult  az észak-amerikai és az európai kormányoknak köszönhető. Különösen bizarr csavarral, Jair Bolsonaro elnök még a színészt és a környezetvédőt Leonardo DiCaprio- t is azzal vádolta, hogy  a tüzet bankrolállta( finanszírozta). A tavalyi erdőtűz-botrány hevében a hírhedten önfejű elnök kirúgta az INPE vezetőjét, Ricardo Galvao-t, és azzal vádolta az ügynökséget, hogy statisztikákat készít.

Egy későbbi független tudományos tanulmány azonban később megállapította, hogy a 2019. évi Amazon tűzoltásokat az ilyen állítások ellenére nem szabad „normálisnak" tekinteni.

Mindezek ellenére az erdőirtás aránya az 1990-es és 2000-es években különösen brutális volt. A legrosszabb év az 1995-ös év volt, amikor 29 100 négyzetkilométert (11 235 négyzet mérföld) semmisítettek meg. Az Amazonas körülbelül 27 800 négyzetkilométer (10 733 négyzet mérföld) erdőirtást tapasztalt 2004-ben.

Az Amazonas a bolygónk egyik legfontosabb élővilága. Kulcsszerepet játszik a Föld természetes folyamatainak fenntartásában , a világ legnagyobb földi széndioxid-elnyelőjeként szolgál, és jelentős szerepet játszik a globális felmelegedés enyhítésében. Amellett, hogy körülbelül 20 millió őslakos ember otthona, a világon az élő növények és állatfajok legnagyobb gyűjteményét is birtokolja.

Forrás: IFLScience

Kép: IFLScience
Kačna-barlang
Leónárdó és az új lakó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/